O nouă rundă de dezbateri. Proiectul privind votul uninominal, discutat

Embed:

Cetăţenii vor avea dreptul să-l lipsească pe un deputat de mandat în trei cazuri: dacă acesta nu respectă interesele comunităţii, dacă nu-şi respectă atribuţiile de serviciu şi în cazul în care încalcă normele morale şi etice. Acesta este unul dintre subiectele dezbaterilor publice privind introducerea votului uninominal, organizate astăzi la Parlament. 

Retragerea mandatului unui demnitar prin referendum nu este o noutate pentru Moldova, susţine Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii proiectului privind introducerea votului uninominal. Constituţia prevede astfel de proceduri pentru preşedintele ţării, primari şi başcanul Găgăuziei. În ceea ce priveşte mandatul unui deputat, potrivit legislaţiei, acesta poate fi ridicat forţat. Doar că nu de către cetăţenii care l-au ales, dar de către ceilalţi deputaţi.

"Oare este corect ca deputaţii să-l demită pe alt deputat, iar poporul care l-a ales să nu aibă această posibilitate, ca fiind suveranul puterii? Există o mare problemă şi o mare rezervă a cetăţenilor atunci când nu-şi văd cu lunile, cu anii nu-şi văd deputaţii în teritoriu", a afirmat deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

"Cine l-a delegat pe acest reprezentant în forul suprem al ţării: poporul ori preşedintele de partid? Poporul ori pilele?", a comentat analistul politic, Victor Gurău.

"Sistemul actual este depăşit. Partidele vând locuri pe listă, apoivând funcţii, apoi cei care vând funcţii scot banii prin popor prin corupţie şi alte metode. În special, liderii de partide se tem că nu vor actorii cei mai importanţi cum sunt astăzi. Dar ce facem cu poporul, cu cei 80% care doresc schimbarea modului de a alege deputaţii", a spus comentatorul politic, Roman Mihăieş.

"Dar trebuie de precizată exact procedura. Să nu se întâmple așa că CEC-ul anunță rezultatele alegerilor, iar a doua zi partidul care a pierdut să înceapă procedura de retragere a mandatului deputatului", a comentat reprezentantul Biroului Relaţii Interetnice, Piotr Donţov.

Unii lideri de partide extraparlamentare nu sunt de acord cu votul uninominal. 

"Partidele trebuie să decidă foarte clar pe cine mandatează și să aibă grijă ce fac cu cei care compromit mandatele. Un deputat este deputat în integralitatea reprezentativă și nu doar reprezintă statul, circumscripția, strada, mahala unde a fost ales sau pe unde l-a promovat partidul", a declarat preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a precizat că proiectul nu va fi supus dezbaterilor în plenul Parlamentul, până nu va fi analizat fiecare punct cu experții, reprezentanți ai instituțiilor statului și societatea civilă.

"Voturile necesare le avem, dar nu ne grăbim să mergem cu votul în plenul Parlamentului până nu finalizăm și dezbaterile și nu vom aproba în lectură finală proiectul de lege până nu vom avea decizia sau avizul Curții Constituționale", a specificat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Referendumul va putea fi iniţiat dacă îşi vor pune semnăturile cel puţin o treime din numărul de cetăţeni din circumscripţia respectivă. Decizia de organizare a plebiscitului va fi luată de instanţa de judecată care va verifica dacă au fost respectate toate procedurile şi dacă semnăturile sunt valide.

După asta, Comisia Electorală Centrală va stabili data referendumului care nu poate avea loc în primul şi ultimul an de mandat al deputatului vizat. Parlamentarul va fi demis dacă pentru aceasta vor vota mai mult de jumătate din numărul alegătorilor din circumscripţie, dar nu mai puţini decât l-au ales. 

 

 

Lasă un comentariu