Omagiu lui Puşkin. Astăzi se împlinesc 218 ani de la naşterea poetului rus

Embed:

Cu poezii şi flori, aşa a fost marcată, astăzi, ziua de naştere a lui Alexandr Puşkin la Chişinău, unde poetul rus a locuit timp de trei ani. Printre cei care au ţinut să-i aducă un omagiu la bustul de pe Aleea Clasicilor se numără şi politicieni.

Şi dacă unii au spus poezii cu patos, şeful statului Igor Dodon a ţinut doar să le amintească jurnaliştilor că Puşkin a scris versuri şi despre Ţarul Dadon. Vădit emoţionat şi mândru de asemănarea numelui său cu cel al personajului din povestea "Cocoşul de aur", preşedintele ţării a refuzat să recite un fragment din opera lui Puşkin.

"Eu cred că toţi cunosc câte ceva din Puşkin. Domnul Popovici o să vă spună. -Dar care este opera prefereată? Toţi ştiu poezia "Ţin minte clipa uimitoare", dar Puşkin are şi o poezie despre ţarul Dadon. - Ne recitaţi? - Nu", a răspuns preşedintele ţării, Igor Dodon.

La monumentul poetului rus a depus flori și liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, care, în comparaţie cu Igor Dodon, a declamat versuri din scrisoarea Tatianei către Oneghin.

O treime din opera lui Puşkin a fost scrisă în Basarabia, unde poetul rus a fost exilat, după ce versurile sale l-au supărat pe Ţarul Alexandr I Timp de trei ani, Alexandr Puşkin a locuit într-o casă de pe strada Pruncului din Chişinău. 

"Casa comerciantului Naumov. Este un hotel. El a scris pe pereţii acestei case cele mai răspândite îmbinări de cuvinte în limba moldovenească. Moldovenii îl iubeau pe Puşkin şi spuneau "puşca e de-al nostru". Poetul comunica mult cu oamenii", a spus muzeograful Natalia Leșcenco.

Pușkin a locuit în Moldova trei ani. Potrivit istoricilor, în ţara noastră el a învățat să joace biliard și să tragă la țintă. De asemenea, în Chișinău a început să scrie cunoscutul său roman în versuri "Evghenii Oneghin" și tot aici a întâlnit-o pe țiganca Zemfira, care a devenit ulterior eroina poemei sale "Țiganii".

De ziua poetului Alexandr Pușkin este marcată şi Ziua Limbii Ruse.

Datele recensământului din 2014 arătau că 14,5 la sută dintre cetăţenii Moldovei au declarat că obişnuiesc să vorbească în limba rusă.

Lasă un comentariu