OMS: 10 la sută dintre medicamentele utilizate de către pacienții din Republica Moldova sunt antibiotice

Embed:

Moldovenii nu renunţă la consumul exagerat de antibiotice, iar farmaciştii continuă să elibereze medicamente fără prescripţie, în pofida legii aprobate acum jumătate de an, care le interzice acest drept. Nici amenzile de peste 100 de mii de lei aplicate în ultimile şase luni nu-i sperie pe farmacişti. Iar datele arată că în 75 de cazuri, din 179 aceştia au eliberat medicamente fără recomandarea medicului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 10 la sută dintre medicamentele utilizate de către pacienții din țara noastră sunt antibiotice, în timp ce standardele prevăd un consum maxim de şase la sută.

"Acum în perioada asta de când o ieşit în vigoare ordinul, atunci undeva din 10 pacienţi 3-4, restul ştiu că trebuie să vină cu reţeta de la medic. Dar înainte aproximativ toate persoanele. Numai s-a început răceala, s-a început şi problema ceea - daţi antibiotic", a spus farmacista Valentina Cruşcova.

Oamenii nu recunosc însă că mai consumă antibiotice fără prescripţia medicului.

Medicii spun că un consumul neadecvat al antibioticelor provoacă rezistența microorganismelor la aceste preparate. În consecință, tratamentele aplicate sunt ineficiente şi pun în pericol viața bolnavilor.

"Ca rezultat avem o mărire a duratei de spitalizare, complicaţiilor în tratament, care duc la costuri mai mari în sistemul de sănătate. Însă cel mai trist, avem costuri umane foarte grave şi creşte numărul deceselor", a zis ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Stela Grigoraș.

Medicii spun că cea mai gravă situaţie este în cazul bolnavilor de tuberculoză. În fiecare an, la nivel mondial, se înregistrează aproape 440 de mii de cazuri noi de tuberculoză cu rezistență multiplă la medicamente. Şi ţara noastră se confruntă cu o asemenea problemă.

"Tuberculoza multidrog rezistență din cazurile noi, constituie aproximativ 26 la sută, conform datelor din 2016, iar Tuberculoza drog rezistentă în cazurile de retratament, constituie aproximativ 60-62 la sută. Această rată este una înaltă", a afirmat şefa secţie Institutul de Ftiziopneumologie, Aliona David.

Consumul frecvent de carne tratată cu antibiotice scade imunitatea şi poate cauza reacţii alergice grave, spun specialiştii.

"Cea mai gravă problemă care este astăzi în sectorul zootehnic, este sectorul privat, unde noi astăzi avem 85-87 procente din efectivul de animale. Intuiesc că mulţi deţinători de animale ar putea să utilizeze aceste antibiotice şi alte medicamente nefiind supravegheaţi",a menționat directorul adjunct ANSA, Vsevolod Stamati.

Pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la consumul de antibiotice studenţii colegiului de medicină au organizat un flash-mob.

Lasă un comentariu