Opinia savanţilor. Votul uninominal va spori independenţa deputaţilor

Embed:

Cetăţenii trebuie să-şi cunoască în faţă deputaţii, iar votul uninominal va asigura un mecansim de control al poporului asupra politicienilor.

Este opinia mai multor oameni de ştiinţă şi a fost expusă în cadrul dezbaterilor academice provind reforma electorală. Potrivit lor, noul sistem de vot va spori încrederea oamenilor în parlamentari, care la rândul lor, vor deveni mai responsabili şi se vor implica mai mult în soluţionarea problemelor societăţii.

Iniţiativa legislativă privind alegerea directă a deputaţilor este salutată de preşedintele Academiei de Ştiiinţe.

"Toată lumea vrea să apropie politicul de cetăţean. Cetăţeanul îl vrea pe cel care îl votează să îi spună despre problemele cu care se confruntă", a spus preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca.

Votul uninominal întoarce pooporului puterea politică, consideră alţi oameni de ştiinţă.

"Trebuie să întoarcem oamenilor dreptul de a-şi alege deputaţii. Să nu votăm liste pentru că unii oamenii habar nu au cine sunt incluşi pe ele", a precizat doctorul în istorie, politologul, Vitalie Andrievschi.

Alţi academicieni susţin că mecanismul votului uninominal va spori independenţa deputaţilor şi va răspunde aşteptărilor cetăţenilor, care vor fapte concrete de la persoane concrete şi nu doar promisiuni partiinice.

"Eu consider că sunt anumite rezerve şi aici la sporirea calităţii partidelor prin asigurarea funcţionalităţii instituţiilor democratice din partid, inclusiv pluralismul de opinie. Liderii de partid să nu îşi poată pune interesele lor personale, să nu prevaleze asupra celorlaţi membri de partid care obţin mandat de deputat", a declarat directorul, Institutul de Cercetări Juridice şi Politice, Valeriu Cuşnir.

"Un sistem uninominal poate să contribuie la dezvoltarea multipartidismului, la dezvoltarea democraţiei. Relaţia dintre alegători şi aleşi va creşte", a afirmat vicedirectorul, Institutul de Cercetări Juridice şi Politice, Victor Juc.

Proiectul de lege al democraţilor privind votul uninominal a fost deja trimis la Comisia de la Veneţia pentru avizare. Potrivit sondajelor, 70 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova susţin reforma electorală şi vor să aleagă deputaţii în mod direct.

Lasă un comentariu