Opinie: Iniţiativa de organizare a unui referendum pentru anularea sistemului mixt de vot nu poate fi pusă în aplicare

Embed:

Iniţiativa privind organizarea unui referendum pentru anularea sistemului mixt de vot nu poate fi pusă în aplicare. Un astfel de plebiscit ar însemna o risipă de bani publici şi nu ar schimba nimic, pentru că ar eşua. De această părere sunt invitaţii emisiunii REPLICA, difuzate aseară la PRIME. 

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu afirmă că un astfel de referendum ar fi ilegal, pentru că nu este prevăzut în Constituţie.

"Un referendum constituţional poate avea loc doar atunci când este expres prevăzut de Constituţie. Şi în Constituţia noastră este prevăzut că doar elementele ce ţin de independenţă, suveranitate şi neutralitate ca să fie aprobate de Parlament trebuiesc susţinute şi prin referendum", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

Invitaţii emisiunii susţin că iniţiativa lansată de mai multe ONG-uri şi partide este doar un PR politic.

"Vor referendum pentru că nu au mai avut de ce să se agaţe. Eu de fapt tot nu văd sensul, chiar şi din punct de vedere politic este un risc foarte mare. Ca să te apuci de capul acestei legi şi să ceri abrogarea ei înainte cu 40 de zile sau cu atât mai mult să organizezi un referendum naţional", a declarat președintele Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache.

"Aţi atins în subiectul de mai devreme nişte lucruri foarte importante pentru societatea noastră. Tot ce discutăm acum la capitolul referendum sunt chestii false", a afirmat preşedintele partidului Democraţia Acasă, Vasile Costiuc.

Organizarea unui referendum privind anularea sistemului mixt de vot ar costa bugetul public 60 de milioane de lei. Iniţiativa a fost propusă de mai multe ONG-uri politizate, împreună cu PCRM, Partidul Nostru şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr.

Lasă un comentariu