Opinie: Sistemul de vot mixt este o lecţie pentru cetăţenii Republicii Moldova

Embed:

Sistemul de vot mixt este o lecţie pentru cetăţenii Republicii Moldova ce le va permite să demonstreze că pot să-şi aleagă corect reprezentanţii în Parlament. Este părerea președintelui Fundației Moldova de la Washington, Vlad Spânu, care a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Vlad Spânu, susţine că protestele împotriva legii adoptate sunt inutile şi le sugerează partidelor politice să nu-şi epuizeze puterile, dar să se axeze pe lucruri mai importante.

"A trecut trenul și nu mai are rost să-și epuizeze puterile și forțele care sunt destul de limitate în Republica Moldova. Partidele de astăzi care sunt, care protestează în afara sau în interiorul Parlamentului, ar trebui să creeze o rețea în toate localitățile din Republica Moldova ca atunci când va veni vremea alegerilor să-și aibă oamenii lor, să-și poată mobiliza votanții. Și energia aceasta care există acum ar trebui să fie concentrată pe soluționarea anume a problemelor respective", a afirmat preşedintele Fundaţiei Moldova Washington, Vlad Spânu.

Totodată, președintele Fundației Moldova de la Washington crede că noul sistem de vot mixt le va permite cetăţenilor să demonstreze că pot să-şi aleagă corect reprezentanţii în Parlament.

"Eu cred că va fi o schimbare pozitivă, sper că va fi o lecție pentru cetățenii Republicii Moldova vizavi de acest sistem electoral, care acum este mixt. Și eu cred că politicienii ar trebui să aibă mai multă încredere în electorat și în viitorii parlamentari; să nu fie considerați apriori corupți. Aceasta a fost argumentul cel mai important care nu m-a convins că sistemul care a fost votat sau sistemul uninominal nu este bun pentru Republica Moldova", a declarat preşedintele Fundaţiei Moldova Washington, Vlad Spânu.

Sistemul de vot mixt a fost adoptat cu votul a 74 de deputați din 77 de parlamentari prezenți în sală.

Proiectul de lege privind noul sistem de vot, elaborat în baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia, prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni, în circumscripţii uninominale.

Lasă un comentariu