Paradă grandioasă la București. Astăzi se împlinesc 99 de ani de la Marea Unire din 1918

Embed:

Paradă grandioasă la Bucureşti, de Ziua Naţională a României. Astăzi se împlinesc 99 de ani de la Marea Unire din 1918. Aproximativ 3.800 de militari şi 400 de vehicule şi aeronave iau parte la defilare.

La defilare au participat şi 300 de militari din ţările aliate şi partenere. Printre ei au fost 33 de soldaţi din Republica Moldova. Alături de mai mulţi demnitari români, parada a fost urmărită de ministrul Apărării de la Chişinău, Eugen Sturza.

Polonezii au venit la paradă cu transportoare blindate, iar canadienii cu avioane multirol F-18. Rând pe rând, pe sub Arcul de Triumf au trecut unităţi de tehnică militară printre care
tancurile Bizon, transportoarele Piranha şi Zimbru, blindate Ghepard, precum şi maşina de luptă a infanteriei, sistemele de artilerie şi de rachete.

Spaţiul aerian a fost survolat de elicopterele PUMA, avioanele de transport Hercules şi Spartan, dar şi aparatele multirol F-16, recent intrate în dotarea armatei române. 

Evenimentul de astăzi este marcat în toate orașele mari de peste Prut, unde sunt organizate festivități în aer liber.

Ziua de 1 decembrie marchează unirea Transilvaniei cu România şi este dedicată Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, când toate provinciile româneşti au devenit un stat unitar.

Cu această ocazie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a adresat un mesaj tuturor românilor: Numai împreună implicaţi şi determinaţi vom reuşi să construim o Românie puternică şi respectată în Europa şi în lume. La mulţi ani, dragi români, la mulţi ani, România!

Lasă un comentariu