Pavel Filip a avut mai multe întâlniri și discuții importanta în timpul vizitei la summit-ul Parteneriatului Estic de la Bruxelles

Republica Moldova poate miza pe susținerea deplină a Uniunii Europene de a moderniza ţara. Asigurările vin din partea șefei diplomației europene, Federica Mogherini, care a avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip, înaintea sesiunii plenare a Summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles.

Tot în Belgia, şeful Guvernului de la Chişinău a discutat cu preşedinţii ţărilor vecine - Klaus Iohannis şi Petro Poroşenko, dar şi cu cancelarul german Angela Merkel.

Pavel Filip și Federica Mogherini au discutat despre evoluţiile interne din ţara noastră, inclusiv despre principalele realizări obţinute în implementarea prevederilor Acordului de Asociere. Oficialii au abordat şi subiectul crizei transnistrene. Şefa diplomației europene a menţionat că Uniunea Europeană susține procesele pozitive care au loc pe dimensiunea reglementării transnistrene și s-a arătat optimistă în privinţa reuniunii în formatul 5+2, care va avea lor, săptămâna viitoare, la Viena.

La Bruxelles, premierul Pavel Filip a avut o întrevedere şi cu Angela Merkel, la care au discutat despre parteneriatul bilateral. Şeful guvernului de la Chişinău a mulțumit autorităților germane pentru suportul financiar și tehnic oferit ţării noastre în procesul de implementare a Acordului de Asociere. La rândul său, cancelarul german a spus că țara sa va continua să susțină modernizarea Republicii Moldova și realizarea reformelor orientate să îmbunătățească viaţa cetățenilor.

Ulterior, Pavel Filip s-a întâlnit cu președintele României, Klaus Iohannis. Liderul de la Cotroceni a apreciat progresele pe care le-a înregistrat Moldova în ultima perioadă.

"Republica Moldova este, dacă vorbim de Parteneriatul Estic, în centrul preocupărilor româneşti. Există semne bune. Reformele merg înainte. Există ameliorări care ne fac să fim încrezători că Republica Moldova chiar îşi doreşte să accentueze şi consolideze parcursul european", a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Iohannis susţine că integrarea europeană trebuie să devină un proiect naţional în Moldova. 

"Moldova trebuie ea să se hotărască dacă vrea să înceapă un parcurs care duce spre Uniunea Europeană sau nu. O scurtătură via unirea cu România, cred că nu este o cale foarte fezabilă în acest moment", a afirmat președintele României, Klaus Iohannis.

Tot la Bruxelles, Pavel Filip a avut o întrevedere și cu președintele Ucrainei. 

Ieri, şeful Executivului de la Chişinău a discutat şi cu Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

"Comisarul Hahn mi-a livrat o veste bună. Este vorba despre acordarea suportului bugetar direct, pe care ne-a asigurat că o vom primi până la sfârșitul acestui an pe patru programe evaluate din cele cinci", a declarat prim-ministrul, Pavel Filip.

Tot ieri, Filip a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat că biroul Alianței de legătură de la Chișinău va fi inaugurat la începutul lunii viitoare.

Înaintea summitului Parteneriatului estic, premierul moldovean a oferit un interviu portalului internaţional de ştiri Euractiv, care a fost preluat de agenţii precum AFP şi France24, în care a vorbit despre conflictul transnistrean. Pavel Filip a declarat că timpul conflictelor înghețate a trecut şi spune că există perspective bune pentru a găsi o soluție.

Premierul a menţionat că problema trebuie soluţionată cât mai curând, întrucât împiedică ţara noastră să creeze legături strânse cu Uniunea Europeană.

Filip a declarat că prioritari sunt oamenii care locuiesc în stânga Nistrului, iar anul viitor Executivul va încerca să găsească o soluție politică privind acordarea unui statut special regiunii.

Agenţia France24, care a preluat interviul, scrie că Moldova s-a alăturat Ucrainei şi Georgiei, care au cerut sprijin din partea Uniunii Europene pentru a lupta împotriva propagandei Kremlinului.

Lasă un comentariu