Pavel Filip, la Forumul de Securitate de la Kiev: Conflictele îngheţate prezintă un mare risc pentru securitatea Europei de Est

Embed:

Conflictele îngheţate prezintă un mare risc pentru securitatea Europei de Est. Declaraţia a fost făcut de premierul Pavel Filip în cadrul Forumului de Securitate desfăşurat astăzi la Kiev. Oficialul a menţionat că în perioada în care conflictele rămân nerezolvate, forţe distructive îşi pun în aplicare planurile separatiste. 

Pavel Filip a reiterat că ţara noastră pledează, în mod consecvent, pentru retragerea necondiţionată a trupelor militare ruse de pe teritoriul Moldovei şi pentru transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii de la Nistru într-o misiune civilă multinaţională, cu mandat internaţional. De asemenea, o prioritate rămâne elaborarea şi adoptarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

"Prezenţa militară străină constituie un obstacol serios în calea soluționării paşnice a conflictelor, având în vedere că aceasta contribuie la conservarea situaţiei de conflict, încurajând forţele distructive să persevereze în promovarea planurilor lor secesioniste", a afirmat premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

În cadrul discursului susţinut la Forumul de Securitate, Pavel Filip a declarat că Moldova sprijină efoturile Ucrainei de a depăşi războiului din Donbass. El a reiterat că ţara noastră condamnă anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. Astfel, pentru a face faţă ameninţărilor existente este esențială dezvoltarea cooperării cu UE, în special în cadrul Parteneriatului Estic, a spus Pavel Filip.

"Avem nevoie de un angajament mai clar, mai puternic şi mai vizibil în soluţionarea situaţiilor de criză din regiune. Este interesul nostru comun să asigurăm o previzibilitate şi o stabilitate sporită în regiunea de Est a Europei", a spus premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

Tot în cadrul Forumului de Securitate a susţinut un discurs şi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. Liderul de la Kiev a cerut Guvernului să înceapă procedura de retragere a Ucrainei din CSI.

"De vreme ce statele membre ale CSI refuză să denunţe agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cred că ar trebui să pregătim o propunere pentru a opri participarea Ucrainei în toate organismele statutare ale CSI", a declarat preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Ucraina ameninţă încă din 2014 că se va retrage din CSI, însă nu a întreprins până acum măsuri concrete în acest sens, aşa cum a făcut-o Georgia în 2008.

Forumul de Securitate de la Kiev, inițiat de fundația lui Arseni Iațeniuk Open Ukraine, este la cea de-a 11-a ediţie. La eveniment participă peste 400 de politicieni, diplomaţi şi oameni de afaceri.

Lasă un comentariu