"Paznicul" circului. Basorelieful, cu strălucirea ștearsă

Embed:

A fost realizat încă în secolul trecut de o  întreagă echipă de sculptori și tehnicieni. Vorbim despre basorelieful de pe clădirea Circului, care de abia mai atârnă pe fațada instituției. Cândva simbol al Capitalei, astăzi o lucrare vandalizată.

Încă de la bun început, circul s-a bucurat de o popularitate enormă și deținea recordul pentru numărul de concerte susținute. Aici veneau artiști din Ucraina, Germania sau chiar China.

Unul din simbolurile edificiului este basorelieful instalat deasupra intrării principale. Acesta prezintă imaginea a doi clovni acrobați ce-i întâmpină pe vizitatori.

Sculptura a fost realizată în anul 1988, peste șapte ani după construcția Circului, de către trei sculptori și cinci tehnicieni. Victor Cernîș este unul dintre executori.  

"Inițial s-a făcut o machetă de aproximativ doi metri. Apoi au început lucrul și cei care au mărit lucrarea. Ei au făcut-o din gips. Când totul a fost aprobat au început lucrul și cei cu metalul. Pentru elementele principale ale sculpturii se făcea macheta, se turna beton, iar pentru cele mai simple se punea cupru chiar pe gips", a spus tehnicianul Victor Cernîș.

Victor Cernîș a împachetat în cupru clovnul din partea dreaptă a basoreliefului. Spune că a fost o muncă titanică și migăloasă, dar constată cu regret că unora le-a trebuit puțin timp pentru a o distruge.

"Iată aceasta este partea mea, dar văd că picioarele sunt tăiate, erau și niște mingi", a mai adăugat tehnicianul Victor Cernîș.

În timp, multe elemente, printre care goarnele și capul unui clovn, au fost furate. Directorul Circului privește neputincios la edificiul instituţiei pe care o conduce.

"Aici era indicat că este Circul din Chișinău, totul era scris. Apoi noi am făcut o analiză și tot ce este de culoare roșie, în prezent nu există. Aceste elemente au dispărut. Cum au fost furate eu nu știu. Nu știu dacă au fost furate toate odată, sau pe rând, îmi vine greu să spun", a menționat directorul circului din Chișinău, Igor Casap.

Imaginea este dezolantă şi pentru trecători.

Reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nici nu pot estima cât ar costa lucrările de renovare a edificiului. 

"Noi depunem efort ca maxim anul acesta să încercăm să găsim acei donatori care ar putea pe viitor să ne ajute la renovarea circului. Sigur că studiul de fezabilitate nu este o analiză exterioară doar dintr-un punct de vedere. Noi trebuie să știm ce facem acolo", a precizat secretar de stat la Ministerul Culturii, Andrei Chistol.

În anul 2011 Poliția a identificat trei persoane care s-ar face vinovate de furt, însă nu și elementele sustrase.

Elementele sculpturii care au fost furate ar fi fost duse la fier vechi. Acestea erau făcute din cupru și cântăreau câteva sute de kilograme. Iar dacă prețul unui kilogram de cupru costă în medie 70 de lei, atunci putem spune că hoții s-au ales cu câteva zeci de mii de lei.

Cert este că să vinzi o bucată de cupru în Moldova nu este dificil.Cei care colectează metalul nu întreabă de unde provine și dau asigurări că oamenii legii nu vor afla nimic.

Basorelieful de pe fațada Circului poate fi admirat și pe o marcă poştală. Poșta Moldovei a emis în 2002 o marcă poștală cu imaginea sculpturii. 

Lasă un comentariu