Percheziţii de AMPLOARE. Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au descins în mai multe instituţii publice din țară

Embed:

 

Nouă persoane, printre care primarii satelor Ghelăuza şi Găleşti din raionul Străşeni, au fost reţinute pentru 72 de ore, în mai multe dosare privind trucarea mai multor licitaţii publice.

De dimineaţă, ofiţerii şi procurorii anticorupţie au efectuat 28 de percheziţii la mai multe primării din ţară şi la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Cei nouă reţinuţi sunt primarii satelor Ghelăuza şi Găleşti din raionul Străşeni, un consilier raional, un şef din cadrul Fondului Ecologic şi reprezentanţi ai unor companii implicate în schemă.

Potrivit reprezentanţilor CNA, cei nouă sunt vizaţi în mai multe dosare de trucare a licitaţiilor privind construcţia sistemelor de canalizare şi a staţiilor de epurare în localităţi.

Bănuiţii ar fi obţinut asistenţă financiară din Fondul Ecologic, în mod fraudulos, iar licitaţiile au fost câştigate de companii conduse din umbră de un singur om.

Acesta din urmă negocia cu angajaţii Fondului Ecologic aprobarea finanţării proiectelor pentru primării.

Ulterior, suspectul mergea la responsabilii din teritoriu şi le propunea cinci la sută din valoarea contractului care urma a fi semnat.

În schimb, membrii grupului de lucru din primării trucau licitaţiile. În acest mod, din bugetul statului ar fi fost delapidate zeci de milioane de lei.

De dimineaţă, oamenii legii au descins în peste 20 de primării din ţară şi în sediul Ministerului Agriculturii. Anchetatorii au escortat la sediul CNA, pentru audieri, două funcţionare, care nu au fost, însă, reţinute.

Nu a fost prea vorbăreţ nici viceministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Luca. 

"Procurori, ofiţeri CNA nu au fost astăzi în instituţie? - Dumneavoastră ştiţi? Chiar nu cunosc nimic. - Spun că ar fi fost trucate nişte licitaţii. Funcţionari din minister implicaţi- Domnişoară, nu ştim nimic, sincer", a spus viceministrul Agriculturii, Vasile Luca.

Potrivit procurorilor anticorupţie, infracţiunile ar fi fost comise între anii 2016-2017, când la conducerea fostului Minister al Mediului se afla liberalul Valeriu Munteanu. El susţine că licitaţiile ar fi fost organizate de către autorităţile publice locale.

Cei nouă reţinuţi sunt cercetaţi penal pentru dare şi luare de mită şi escrocherie.

Lasă un comentariu