Pericol de INUNDAȚII! Hidrologii susţin că Moldova va fi afectată de un ciclon format în Marea Neagră

Embed:

Pericol de inundaţii în Moldova. Hidrologii din ţara noastră avertizează că în următoarele două zile va ploua abundent, iar precipitaţiile ar putea depăşi norma în unele zone ale ţării. Reprezentanţii Agenţiei Apele Moldovei dau asigurări că barajele vor face faţă situaţiei, însă atenţionează proprietarii lacurilor să respecte regulamentul de exploatare.

Hidrologii susţin că Moldova va fi afectată de un ciclon format în Marea Neagră.

"În legătură cu precipitaţiile care au loc, pe alocuri vor fi puternice, din cauza aceasta se formează scurgeri pe pantă şi sunt posibile subinundaţii locale. De aceea, noi avertizăm persoanele mai ales persoanele care au construit casele în văile versanţilor", a spus hidrologul Valentina Cereș.

Responsabilii de la Agenţia Apele Moldovei spun că barajele râurilor sunt pregătite pentru a menţine surplusul de apă. Chiar şi aşa, ei vin cu în şir de recomandări pentru agenţii economici care au în subordine lacuri de acumulare şi iazuri.

"Lacurile de acumulare gestionate doar de Agenţia Apele Moldovei nu sunt probleme deoarece din timp a început evacuarea apelor. O situaţie mai neclară cu lacurile din gestiunea a proprietarilor direct, care au fost excavate sau îndiguite fără autorizaţie, deoarece, noi nu ştim rezistenţa barajelor. Aş sugera să fie verificat nivelul din lac, să observe dacă nu există filtraţie prin baraj", a afirmat specialistul principal Agenţia Apele Moldovei, Eugeniu Zuzuleac.

În zilele următoare, meterologii anunţă până la minus opt grade celsius pe timp de noapte.

Lasă un comentariu