Perspective de integrare. Aderarea Moldovei la UE a fost discutată în Parlamentul European

Embed:

Integrarea europeană este o prioritate pentru Moldova, iar reformele implementate vor aduce doar beneficii cetăţenilor ţării noastre.

Declaraţia a fost făcută de liderul fracţiunii PDM, Marian Lupu, la şedinţa de astăzi a Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European. La reuniune s-a discutat despre perspectiva de aderare a Moldovei, Ucrainei și Georgiei la blocul comunitar.

"Îndeplinim toate cerinţele pentru a ne integra în Uniunea Europeană. Aceasta este alegerea ţării noastre. Ceea ce facem nu este pentru a-i fi pe plac Uniunii Europene şi Parlamentului European, dar pentru ca viaţa cetăţenilor noştri să fie mai bună", a declarat liderul fracţiunii PDM, Marian Lupu.

Majoritatea eurodeputaţilor au declarat că atât Moldova, cât şi Georgia, şi Ucraina au şanse mari de a se integra în Uniunea Europeană, dacă vor continua să implementeze reforme.

Eurodeputatul român Andi Cristea, care va fi membru al noului Grup de Lucru Euronest pentru aceste trei ţări care au semnat Acordul de Asociere, consideră că, pentru ca acestea să se apropie mai mult de blocul comunitar, trebuie să fie identificate o serie de stimulente politice adiționale.

"În baza experienţei ţării mele, Uniunea Europeană este un bun instrument pentru schimbările democratice. Asta deoarece UE oferă stimulente politice", a afirmat eurodeputatul Andi Cristea.

Participanţii la dezbateri şi-au exprimat îngrijorarea faţă de influenţa Rusiei în Moldova. 

"Cred că nu ar trebui să discutăm doar despre situaţia critică din Crimeea şi estul Ucrainei, dar şi despre regiunea transnistreană din Moldova. Şi această zonă este afectată de agresiunea Rusiei", a menționat eurodeputatul Cristian Preda.

La şedinţă s-a mai discutat despre sporirea posibilităților de împrumut din partea Băncii Europene de Investiții, înfiinţarea unor fonduri destinate domeniului public și privat, precum și creșterii capacității de atragere a investiţiilor străine.

De asemenea, participanţii la dezbateri au menţionat că este important ca serviciile de roaming să fie anulate pe teritoriul Uniunii Europene pentru cetățenii moldoveni, ucraineni şi georgieni.

Deciziile finale cu privire la aceste subiecte vor fi luate la Summit-ul ţărilor din Parteneriatul Estic, care va avea loc în noiembrie.

Marţi, Partidul Democrat din Moldova a propus modificarea Constituţiei, pentru ca integrarea europeană să devină o prioritate strategică a ţării noastre. Proiectul va ajunge, în curând, pe mesele deputaţilor.

Lasă un comentariu