Peste 850 de biblioteci au fost modernizate

Peste 850 de biblioteci din toată ţara au devenit mai atractive pentru cititori graţie programului de susţinere "Novateca". Bibliotecile au fost dotate cu tehnologii informaţionale de ultimă generaţie, iar drept rezultat numărul vizitatorilor a crescut cu 25 la sută.

Peste o sută de reprezentanţi ai bibliotecilor din toată ţara şi-au dat întâlnire în cadrul primului târg al partenerilor de bibliotecă. Fiecare dintre ei a expus serviciile şi tehnologiile performante oferite de instituţie.

"Azi prezint clubul de robotică, ce este în cadrul bibliotecii și include copii de la nouă până la 16 ani. Constă în instruirea copiilor în construcție și programarea roboților lego", a spus directorul de bibliotecă, Alexandru Rusu.

"Acest creion de care a beneficiat Transilvania este un plus pentru noi, pentru că atragem utilizatori mai mulți în bibliotecă, pentru că până a studia și cartea mai este și ceva care revoluționează în tehnologiile inovaționale", a comentat bibliotecara, Daniela Popa.

În urma implementării programului oamenii vin la bibliotecă nu doar să citească dar şi să înveţe cum să înceapă o afacere proprie.

"Coacem toate tipurile de copturi din toate domeniile, începând cu plăcinte, colăcei, plăcințele. Am copt deja și tortă, tortă de orice sărbătoare, checuri, am copt hulubași de pace", a menționat directorul de bibliotecă, Lilia Baran.

Directorul programului Novateca, dar şi partenerii implicaţi spun că au rămas impresionaţi de rezultatele obţinute, iar bibliotecile noastre sunt astăzi un exemplu de reuşită pentru cele din Europa.

"S-a produs o revoluţie adevărată în domeniul bibliotecilor publice din Republica Moldova. Peste 850 de biblioteci au fost reutilate, redotate, reparate şi repuse în serviciul comunităţilor locale", a afirmat ministrul Culturii, Monica Babuc.

"Bibliotecarii au învăţat nu doar cum să utilizeze computerul, dar şi cum să facă bibliotecile un loc unde oamenii pot învăţa şi schimba, implementa diferite idei", a precizat directorul programului Novateca, Evan Tracz.

Programul Novateca este implementat în ţara noastră din 2012 şi se va încheia peste doi ani.

Sursa Foto: publika.md

Lasă un comentariu