Pictează amintiri şi vise. Cezara Kolesnik va organiza expoziţia de caritate Dreams and Fairytales la Chișinău

Embed:

Culege zilnic amintiri de acasă şi le transpune pe pânzele, care prind viaţă în ochii celor care îi admiră creaţia. Revine la vatră nu doar pentru a se regăsi şi pentru a savura culorile naturii, dar şi pentru a readuce zâmbetul pe feţele copiilor din Moldova.

Vorbim despre pictoriţa Cezara Kolesnik, care a cucerit lumea prin peisajele unice, inspirate din copilăria petrecută în Moldova. Am surprins-o pe Cezara în atelierul ei din Bruxelles, pregătindu-se de o expoziţie, care va fi inaugurată la Chişinău, în data de 13 decembrie.

Expoziţia va fi cu vânzare, iar 30 la sută din bani vor fi donaţi organizaţiei Copil Comunitate Familie. 

În atelierul său din Belgia, Cezara îmi arată picturile care vor ajunge în Moldova, la expoziţia Dreams and Fairytales. Nu este prima dată când artista organizează acasă un eveniment de caritate.

"Eu nu ştiu cum va fi de data asta, data trecută a fost foarte bine, sper ca de data asta va fi şi mai bine. Expoziţia va dura până pe 30 decembrie", a afirmat pictoriţa Cezara Kolesnik.

Cezara spune că îi place să revină periodic în Moldova, deoarece multe dintre picturile ei sunt inspirate anume din locurile în care a copilărit. Pictează de când se ştie. Ţine minte chiar şi primul ei desen.

"A fost o pisică care privea la soare, aveam cred că vreo doi ani jumate sau trei", a spus pictoriţa Cezara Kolesnik.

Coincidenţă sau nu, dar pisica este prezentă şi acum în viaţa Cezarei. De această dată, este vorba despre una vie. Este cea mai fidelă admiratoare a pictoriţei. Ea asistă zilnic la procesul de creaţie, iar acest proces, spune Cezara, este în continuă evoluţie.

"Pictez cu cuţite de paletă, cu pensule de diferite mărimi, mai nou, pe pânză am început să folosesc oil stik-uri, adică ulei solid", a afirmat pictoriţa Cezara Kolesnik.

Iar de câţiva ani, pictează şi pe lemn.

"Am încercat să diversific cumva nu subiectele mele, dar suportul pe care pictez şi am hotărât să pictez pe farfurii de lemn", a spus pictoriţa Cezara Kolesnik.

Cezara s-a mutat la Bruxelles acum trei ani, după ce a locuit , timp de 15 ani, la Paris. Spune că îi place mai mult aici, întrucât are un atelier în care poate picta în voie. Acest lucru, însă, implică şi mai multe responsabilităţi.

"Oricât de talentat n-ai fi tu, ca să poţi menţine, financiar chiar, un spaţiu pe care îl închiriezi, te obligă să faci un fel de "gimnastică" de lucru, adică, tu ştii că trebuie să lucrezi, să dai cursuri, să organizezi diferite evenimente pentru a face cunoscut acest spaţiu", a zis pictoriţa Cezara Kolesnik.

Cu o experienţă de peste 20 de ani, pictoriţa îşi face loc pe piaţa internaţională.

"În Europa, în Belgia, în general în ţările europene e poate mai simplu, pentru ca există deja o piaţă, există o altă atitudine faţă de produsul final, în Moldova e mai greu", a afirmat pictoriţa Cezara Kolesnik.

Preţul tablourilor ei variază între câteva zeci şi câteva mii de euro.

"Picturile mele, legendele spun ca sunt foarte scumpe, dar nu sunt atât de scumpe precum ar părea. Eu cred că un artist trebuie să propună pentru toată lumea, pentru toate posibilităţile", a zis pictoriţa Cezara Kolesnik.

Să ştiţi că şi Cezara visează să aibă în colecţia sa câteva picturi.

"Mi-aş dori o pictură din ultima serie a lui Monet, Nuferii, Nicolas de Stael, orice pictură şi Serge Poleacov, ceva din seria roşu", a spus pictoriţa Cezara Kolesnik.

Cezara Kolesnik a absolvit Liceul Gheorghe Asachi şi Colegiul de Artă Alexandru Plămădeală din Chişinău, apoi şi-a continuat studiile în domeniul artei plastice în Franţa. S-a dedicat artei departe de casă. Astfel, şi-a expus lucrările în galerii renumite din Franţa, România, Bulgaria, Turcia şi nu în ultimul rând, Belgia.

Deşi pare un oraş destul de rece la prima vedere, Bruxelles-ul i-a adăpostit şi i-a primit călduros pe mulţi dintre cetăţenii ţării noastre. O confirmă chiar şi eroina reportajului nostru, Cezara Colesnic.

Lasă un comentariu