Pirkka Tapiola: Banii acordați Moldovei de către Uniunea Europeană sunt monitorizați

Embed:

Banii acordați Moldovei de către Uniunea Europeană sunt gestionați corect și nu se fură. Mai ales că asistența financiară este monitorizată de către europeni. Acesta a fost răspunsul  ambasadorului UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, și a eurodeputatului Andi Cristea la acuzațiile președintelui Igor Dodon care a declarat că guvernarea de la Chișinău a furat banii europeni.

Andi Cristea a spus că declarațiile lui Igor Dodon demonstrează iresponsabilitate politică și faptul că nu are exercițiul cunoașterii mecanismelor de finanțare ale Uniunii Europene.

"Dodon nu şi-a retras acuzaţiile în pofida faptului că, după câte cunosc, nu a fost în stare să aducă vreun argument că fondurile au fost furate", a spus eurodeputatul, Andi Cristea.

Pirkka Tapiola a declarat că banii acordaţi de Uniunea Europeană Moldovei sunt bine monitorizaţi şi nu pot ajunge în buzunare private.

"I-am spus preşedintelui Dodon la mai multe întâlniri că interpretarea pe care a dat-o cifrelor asistenței nu corespunde realităţii", a comentat ambasadorul UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

Pirkka Tapiola a menţionat că toate reformele, dar și Acordul de Asociere este respectat, iar Delegația UE monitorizează cu strictețe acest aspect. Cei doi oficiali au mai subliniat că Republica Moldova rămâne de o importanţă strategică pentru Uniunea Europeană şi că UE ne va acorda în continuare sprijin pentru dezvoltarea ţării şi apropierea de valorile europene.

"Văd că încrederea populaţiei din Republica Moldova în Uniunea Europeană a crescut în ultimii ani. UE a fost şi este principalul donator al acestei ţări", a declarat ambasadorul UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

"Trebuie să ţinem minte cât de important este să sprijinim Moldova în realizarea reformelor şi implementarea prevederilor Acordului de Asociere. Sunt necesare investiţii pentru modernizarea instituţiilor şi companiilor din această ţară", a precizat ambasadorul UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

Ambasadorii Uniunii Europene au aprobat săptămâna trecută acordul cu privire la asistența macro-financiară pentru Republica Moldova în valoare de 100 de milioane de euro. 60 de milioane vor fi acordaţi sub formă de credit, iar 40 de milioane - sub formă de finanţări nerambursabile.

Asistenţa are drept scop susţinerea agendei de reforme. După ce plenul Parlamentului European şi Consiliul vor adopta decizia finală în acest sens, banii urmează să fie acordaţi în 3 tranşe, în 2017 şi 2018.

Lasă un comentariu