Plătiţi ca să înveţe. Elevii şcolilor profesionale cu sistem dual primesc salarii

Embed:

Mai mulţi elevi care studiază în școlile profesionale cu sistem de învățământ dual primesc salarii de ucenic. Proiectul pilot lansat în 2014 de Ministerul Educației s-a dovedit a fi un succes, aşa că, noul Regulament privind învățământul dual a fost aprobat, ieri, de Guvern. Autoritățile promit să creeze facilități pentru agenții economici care angajează elevi. 

29 de elevi de la Școala Profesională Nr. 5 din Bălți fac stagiul de practică la o companie de cablaje, unde, pe lângă experiență de muncă, primesc un salariu de 2.500 de lei pe lună și iau prânzul gratuit.

Şi profesorii spun că tinerii care absolvesc învăţământul dual se pot angaja mai repede în câmpul muncii, datorită experienţei pe care o capătă în timpul studiilor. 

"Pe parcurs, desigur că numărul de elevi a crescut. Cerința întreprinderii este și mai mare, pentru că se dezvoltă și pentru următorul an dorim chiar să încadrăm 60 de elevi la trei meserii", a spus directorul şcolii Profesionale nr. 5 din Bălţi, Lucia Caraiman.

Acest program este susţinut şi de angajatori.

"Cel mai important lucru pe care l-am observat este că ei sunt mai capabili să avanseze în funcție în cadrul companiei. Deci, se vede baza lor, pentru că ei pe parcursul unui an sau a doi ani de zile trec prin mai multe procese în cadrul companiei, au cunoștințe mult mai aprofundate decât cei care sunt angajați din extern", a menționat managerul formare Vadim Bubulici.

Învățământul dual a fost lansat ca proiect pilot în 2014, iar o singură întreprindere din ţară a început să colaboreze cu o școală profesională. În prezent, însă, peste 40 de companii oferă salarii ucenicilor, iar reprezentanții Ministerului Educației discută posibilitatea de a le oferi acestor agenți economici diferite facilități, pentru a stimula şi alţi antreprenori să angajeze elevi ai şcolilor profesionale.

"Am ajuns la un document care să stabilească condițiile de formare profesională prin sistem dual, astfel încât dă un mesaj pieței muncii că noi suntem deschiși pentru a colabora. Noi urmează să analizăm alte oportunități de a motiva agentul economic de a se implica. Unele facilități fiscale care urmează a fi analizate", a afirmat şeful Direcţiei Învăţământ profesional tehnic, Silviu Gîncu.

În țară sunt 22 de școli profesionale cu sistem de învățământ dual, care au oferit, în acest an, peste 800 de locuri de studii. Doar 660 dintre acestea au fost, însă, ocupate.

Lasă un comentariu