Plebiscit fără finanțe. Candu: Parlamentul va căuta bani, doar după ce Curtea Constituțională se va expune

Embed:

Referendumul consultativ anunțat de președintele țării încă nu are acoperire finaciară, chiar dacă au mai rămas doar două luni şi jumătate până la 24 septembrie, dată stabilită pentru organizarea plebiscitului. Parlamentul nu a modificat, deocamdată, Legea privind bugetul de stat, pentru a aloca cele 75 de milioane de lei, necesare în acest sens.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a declarat astăzi că legislativul urmează să analizeze subiectul finanţării referendumuluui abia după după ce judecătorii Curții Constituționale se vor expune în privinţa sesizării depuse de către deputaţii PL. Aceştia contestă legalitatea decretului semnat de Igor Dodon, invocând faptul că președintele nu a respectat procedurile necesare în astfel de situații. Mai exact, nu a consultat Parlamentulul privind cele patru subiecte ale referendumului.

Reamintim că Igor Dodon a inițiat un referendum consultativ pe marginea a patru subiecte. Cel mai important fiind oferirea şefului statului a împuternicirilor de a dizolva Parlamentul atunci când consideră de cuviinţă.

Chiar dacă nu există deocamdată finanţare şi situaţia în jurul referendumului consultativ este una incertă, Comisia Electorală Centrală deja se află în pregătiri pentru plebiscit. De exemplu, CEC a anunță că de astăzi şi până pe 9 august, moldovenii stabiliți peste hotare sau cei care vor fi în afara ţării pe 24 septembrie se pot înregistra pentru a participa la referendumul consultativ.

Deși sesizarea a fost admisă pe rol de Curtea Constituțională, deocamdată, nu se cunoaște când anume va fi pronunțată decizia. Anterior, magistrații Curții au anunțat că așteaptă avizul Comisiei de la Veneția, care recent a precizat că șeful statului nu are nevoie de împuterniciri suplimentare.

"Curtea Constituțională a fost sesizată pentru a aduce claritate și în legalitatea și legitimitatea acestor subiecte. Și imediat după decizia CC în Parlament vom lua o decizie, deoarece organizarea unor astfel de referendumuri într-adevăr trebuie să fie aprobate și de Parlament, mai ales că este nevoie și de finanțare din partea statului, a Guvernului", a declarat preşedintele Parlamentului Andrian Candu.

Lasă un comentariu