Pregătiri pentru iarnă: Lemnele de foc şi cărbunii se vor scumpi din toamnă

Embed:

Gospodarii îşi pregătesc vara nu doar săniile, dar şi rezervele pentru iarnă. Cei care nu au reuşit până acum să cumpere lemne de foc sau cărbuni ar trebui să se grăbească. Asta pentru că preţurile vor creşte simţitor din toamnă, spun comercianţii. Cărbunii s-au scumpit deja cu aproape 300 de lei pentru o tonă, iar metrul cub de lemne ajunge să coste până la 800 de lei.

Iurie Cojocari din satul Ţahnăuţi, raionul Rezina, spune că obişnuieşte să-şi facă rezerve pentru iarnă încă din primăvară. În acest an, el a cumpărat lemnele de foc cu 550 de lei pentru un metru cub.

"În decurs de patru luni, prețurile s-au ridicat cu 100 de lei. Pentru iarnă, în familie trebuiesc undeva 5-6 metri de lemn şi consideraţi că eu am câştigat, că le-am cumpărat în primăvară, încă un cub de lemn.", a spus Iurie Cojocari, locuitor al satului Țahnăuți. 

Gospodarul s-a grăbit şi a economisit. În prezent, un metru cub de lemne se vinde, în pieţele din Capitală, cu până la 800 de lei. Comercianţii spun, însă, că preţurile vor creşte şi mai mult.

"900-1000 de lei metru cub de lemn. Cu 200-300 de lei mai mult decât anul precedent."

În acest an, Agenţia Moldsilva va pune în vânzare 177 de mii de metri cubi de lemne.

"Intermediarii procură de la Întreprinderile silvice cu preţul de 534 şi 252, îl transportează cu transport privat. Încasează de la cetăţenii RM preţuri mai mari.", a zis Ion Haralampov, director general "Moldsilva".

S-au scumpit şi cărbunii cu aproape 300 de lei pentru o tonă. Vânzătorii explică majorarea prin faptul că acest combustibil ajunge din Rusia în ţara noastră prin Portul Giurgiuleşti şi nu prin Ucraina, cum era până acum.

"Cărbunele acum se vinde de la 3900-4100 de lei per tonă, dar probabil că se va mai scumpi, deoarece s-au majorat preţurile şi de la producător, în jur de 20 de dolari. - Per tonă? - Da.", a declarat Tudor Ciobanu, director, depozit de cărbune.

Mai puţin vor cheltui cei care se încălzesc cu peleţi, aproximativ 3.400 de lei pentru o tonă, şi cei care folosesc brichete din coji de floarea-soarelui, în jur de 2700 de lei pentru o tonă.

Lasă un comentariu