Pregătirile de Crăciun sunt în toi. Gospodinele din ţară au copt, astăzi, colacii şi crăciuneii care se dau în dar colindătorilor

Embed:

Până la Crăciunul pe stil vechi au rămas mai puţin de două zile, aşa că gospodinele din ţară au început pregătirile pentru masa de sărbătoare. Astăzi, în cuptoare s-au rumenit tradiţionalii colaci şi crăciuneii, care se dau în dar colindătorilor.

Pentru cei care nu au, însă, timp să trebăluiască în bucătărie, acest lucru îl fac brutarii de la fabricile de panificaţie.

În bucătăria Ninei Miron din oraşul Sîngerei, astăzi, a fost o adevărată nebunie. Gospodina s-a trezit cu noaptea-n-cap ca să înceapă pregătirile pentru masa de Crăciun. Ea a gătit tradiţionalele sarmale şi a copt crăciunei.

"La ora şase m-am trezit, am frământat, am pregătit tot ce trebuie. Două ceasuri dospeşte pânea, pe urmă aprindem focul în cuptor şi începem a aduna pâinea", a spus locuitoarea oraşului Sîngerei, Nina Miron.

Gospodina este ajutată de soţul său, care face focul în cuptor.

"Eu sunt cu focul, soţia cu aluatul. Când soţia începe a pregăti aluatul se începe a face focul. Cerul gurii trebuie să fie roşu deasupra atunci focul este gata de dat pâinea", a menționat locuitorul oraşului Sîngerei, Vasile Miron.

După cum spune tradiţia, soţii Miron au pus primul crăciunel copt la icoană, unde îl vor ține până la primăvară, ca să le aducă noroc.

În ajunul Crăciunului pe stil vechi e forfotă mare şi în fabricile de panificaţie. Cel mai mare combinat din ţară produce, pe zi, câte 35 de mii de crăciunei. 

Mirosul crăciuneilor îi ademeneşte chiar şi pe brutari.

Reprezentanţii combinatului spun că în acest an au primit mai multe solicitări decât anul trecut, iar, pentru a le face faţă, sunt nevoiţi să lucreze zi şi noapte.

"Lucrăm pe ture pentru a satisface cerinţele consumatorilor. Cerinţele sunt din an în an tot mai mari", a precizat tehnologul la un combinat de panificaţie, Victoria Voluță.

În magazinele din Capitală, un crăciunel costă, în medie, cinci lei.

Lasă un comentariu