Premieră medicală. Chirurgii au efectuat trei transplanturi de ficat în 48 de ore

Embed:

Trei transplanturi de ficat în doar 48 de ore. Performanţa le-a reuşit chirurgilor de la Spitalul Republican după ce trei familii au decis să doneze organele rudelor aflate în moarte cerebrală. Medicii au lucrat în continuu timp de două zile pentru a salva viaţa celor trei pacienţi, mai ales că unul dintre ei nu ar fi supravieţuit fără un nou ficat nici măcar 24 de ore.  

"Pentru Republica Moldova, niciodată nu am avut chiar și două transplante consecutive. Timp de 48 de ore, trei transplante consecutiv de ficat. Ne dă posibilitatea la acești pacienți muribunzi practic să îi ajutăm să prelungim viața lor. Acești trei pacienți sunt pacienți arhigravi, așa pacienți de gravi nu am avut niciodată", a spus chirurgul, Adrian Hotineanu.

Unul dintre cei trei norocoși care a primit o nouă șansă la viață este și soțul Veronicăi Zlatanov, care în urma cu 15 ani a fost diagnosticat cu hepatita C. Bărbatul nici măcar nu bănuia că este bolnav până când brusc a început să se simtă rău. Deși urma un tratament corespunzător, boala evolua cu pași rapizi, iar acum nouă ani a  mai a primit un diagnostic dur - ciroză hepatică. Veronica spune că Vasile, soțul ei, se stingea ca o lumânare. La cei 52 de ani, nimeni nu îi dădea nici o șansă la viaţă.

"Se simțea foarte rău. El abia se mișca, se acumula mereu mult lichid în burtă. Vomita practic mereu sânge. Speram că totul va fi bine. Mă rugam lui Dumnezeu, dar dacă sincer, uneori îmi părea că nu se va trata niciodată. Ne rugam mereu", a menționat soţia unui beneficiar de transplant de ficat, Veronica Zlatanov.

Rugăciunile familiei Zlatanov au fost auzite. În timp record, Agenția de Transplant a găsit un donator aflat în moarte cerebrală.

"Ne-am adresat medicilor acum o lună și jumătate. Putem spune că am avut noroc pentru că după o lună suntem fericiți. Soțul meu este bucuros. Acum este în secția de reanimare și se simte perfect. Mulțumesc tuturor medicilor, asistenților pentru o nouă viață care i-a fost oferită soțului meu", a comentat soţia unui beneficiar de transplant de ficat, Veronica Zlatanov.

Directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu afirmă că numărul mare de transplanturi efectuate în acest an se explică prin faptul că oamenii au înțeles cât de important este să donezi organe pentru salvarea altor vie

"Acest exemplu de trei familii care au acceptat să doneze organele în trei zile consecutive, nu am avut niciun refuz. Populația Republicii Moldova într-adevăr este deschisă. Au înțeles în mare parte deja că este un proces benefic, că salvează vieți omenești", a precizat directorul Agenţiei de Transplant, Igor Codreanu.

În primele opt luni ale anului au fost efectuate 11 transplanturi de ficat, în timp ce anul trecut s-au efectuat 9 intervenții de acest fel.

Lasă un comentariu