Premierul Pavel Filip la Tbilisi: Un Circuit, un Drum poate deveni un mecanism eficient pentru promovarea aspiraţiilor noastre spre globalizarea economică

Embed:

Interconectarea infrastructurii de transport și facilitarea comerțului, sunt principalele subiecte discutate la Tbilisi Belt and Road Forum 2017, la care participă premierul Pavel Filip.

Oficialul moldovean a declarat că evenimentul reprezintă o importantă platformă de discuții privind cooperarea economică între statele din regiune și consolidarea dezvoltării comerțului regional și internațional.

În cadrul forumului din Georgia, Pavel Filip a invitat oamenii de afaceri să investească în Republica Moldova, menționând că țara noastră oferă posibilitatea de a exporta produse atât în vest, cât și în est. lor care permit statelor din regiune să obţină beneficii în urma globalizării economice.

Premierul a precizat în discursul său că  Moldova susține eforturile de dezvoltare a cooperării în cadrul inițiativei Un Circuit, un Drum și încurajează promovarea parteneriatelor care permit statelor din regiune să obţină beneficii în urma globalizării economice.

"Unul dintre scopurile guvernării este sprijinirea globalizării economice, care din punctul nostru de vedere poate fi atinsă prin accelerarea liberalizării comerţului, dezvoltarea comerţului on-line şi digitalizarea economiei, dar şi prin extinderea cooperării în domeniul infrastructurii rutiere. Din acest punct de vedre iniţiativa Un Circuit, un Drum poate deveni un mecanism eficient pentru promovarea aspiraţiilor noastre spre globalizarea economică", a spus premierul Pavel Filip.

Pavel Filip a menţionat că în 2018 Republica Moldova va prelua președinția GUAM. În acest sens el a precizat că autoritățile de la Chișinău vor depune eforturi pentru a avansa în dezvoltarea şi aplicarea conceptului de Coridor de transport al GUAM.

Tot la Tbilisi, premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Volodimir Groisman. Cei doi au convenit că vor semna până la sfârşitul anului acordurile cu privire la liberalizarea transportului auto și aerian dintre Moldova şi Ucraina.

Acordul de liberalizare a transportului auto presupune mai puţine acte permisive pentru moldovenii care transportă mărfuri prin Ucraina. Aceştia vor putea sta pe teritoriul ţării vecine mai mult de 90 de zile.

Cei doi oficiali au mai convenit că Ucraina va majora în 2018 numărul de autorizaţii pentru transportatorii moldoveni.

Vizita premierului Pavel Filip în Georgia se va încheia în data de 29 noiembrie.

Lasă un comentariu