Premierul, Pavel Filip vrea echitate. Judecătorii CCM ar putea rămâne fără pensiile speciale de care beneficiază

Embed:

Premierul Pavel Filip este hotărât să-i lase pe magistraţi fără pensiile speciale, de care beneficiază. După ce, anul trecut, a eşuat tentativa de a-i pune pe toţi judecătorii pe picior de egalitate cu ceilalţi cetăţeni privind modul de calculare a pensiilor, acum premierul se împotriveşte acordării unor garanţii sociale privilegiate pentru membrii Curţii Constituţionale.

Filip se pronunţă pentru echitate şi a cerut Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale să revizuiască prevederea privind pensionarea magistraţilor de la Înalta Curte. Acum câteva luni această  instituţie a decis că e neconstituţional ca judecătorii să se fie privaţi de privilegii.

Mărul discordiei, ieşit la iveală la ultima şedinţă de Guvern, reprezintă articolul 21 din proiectul de lege privind Curtea Constituţinală, prezentat de ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, care, până anul trecut, a condus Înalta Curte.

Documentul prevede că magistraţii Curţii Constituţionale se pot pensiona la vârsta de 50 de ani şi pot pretinde la pensie în mărime de cel puţin 55 la sută din salariul lor mediu, iar cei care mai rămân în sistem câţiva ani ar putea să ridice o pensie de până la 80 la sută.

"Mărimea pensiilor trebuie să fie proporțională cu contribuțiile în bugetul asigurărilor sociale.  De exemplu, un medic care are un salariu de 7.000 de lei are o rată de înlocuire de 26%, iar un judecător cu un salariu de 15.000 de lei – o rată de 80%. Rata de înlocuire trebuie să fie una și aceeași", a menționat premierul, Pavel Filip.

Indignarea premierului vine în contextul în care pentru ceilalţi cetăţeni vârsta de pensionare este de peste 57 de ani, în cazul femeilor şi de peste 62 de ani, în cazul bărbaţilor. Iar mărimea pensiei poate ajunge la cel mult 40 la sută din salariul mediu.

"Eu înțeleg această solidaritate a sistemului judecătoresc, dar vreau să avem o abordare corectă. Din punctul nostru de vedere, mă refer la cei care am lucrat la reforma sistemului de pensii, abordarea trebuie să fie una absolut echitabilă pentru toți", a spus premierul, Pavel Filip.

Alexandru Tănase, care ar putea fi şi el vizat de această prevedere, a evitat să se pronunţe pe marginea acestui subiect.

"De-a lungul anilor, eu cred că a fost nu una, da zeci de hotărâri care au stabilit anumite principii legate de plata pensiilor. În aceste condiţii, cred că mai bine să lăsăm parlamentarii să vadă ei ce e acolo", a afirmat ministrul Justiției, Alexandru Tănase.

După declaraţiile premierului în şedinţa de Guvern, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a transmis la Cancelaria de Stat şi la Ministerul Justiţiei un aviz privind articolul cu bucluc.

"S-a intervenit în acest sens, în şedinţa de guvern, pentru a revizui această lege cu privire la Curtea Constituţională, şi a modifica articolul. Astfel ca inclusiv şi judecătorii de la Curte Constituţională să se aplice aceeaşi lege şi aceeaşi modalitate unică de calculare a pensiei. Conştientizăm importanţa asigurării independenţei din cadrul Curţii Constituţionale, inclusiv şi din punct de vedere economic şi considerăm oportun de a ideentifica o modalitate şi a stabili pentru această categorie de judecători indemnizaţiile lunare viagere", a precizat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari.

Astfel încearcă să răspundă Ministerul la argumenetul Curţii Constituţionale că într-o democrație autentică, judecătorul, care decide în ultimă instanță asupra vieții, libertății și drepturilor omului, trebuie să aibă independență materială și un sentiment de siguranță cu privire la viitorul său.

Această poziţie a fost formulată în decizia prin care a fost declarată neconstituţională prevederea care se referă la unificarea formulei de calculare a pensiilor judecătorilor cu ale celorlalţi cetăţeni.

Atunci, Înalta Curte a mai explicat că judecătorii nu pot fi privaţi de pensiile mari pentru că Moldova nu se confruntă, în mod oficial, cu o criză financiară.

Lasă un comentariu