Preşedintele, supărat. Igor Dodon cere demisia viceministrului Apărării

Embed:

Şeful statului, Igor Dodon, cere demisia viceministrului Apărării Gheorghe Galbura şi sancţiuni pentru cei 57 de militari care au plecat la un curs de instruire în Ucraina.

Preşedintele ţării a declarat, astăzi, la un briefing de presă că aceştia au neglijat ordinul prin care le-a interzis să participe la exerciţiul militar şi, astfel, au încălcat Constituţia.

"M-am adresat astăzi prim ministrului şi am solicit categoric iniţierea procedurii de demisie a viceministrului Apărării. Am dispus astăzi iniţierea unei anchete de serviciu în cadrul forţelor armate cu identificarea persoanelor responsabile de încălcarea ordinului comandantului suprem şi aplicarea faţă de aceştia sancţiuni de retrogradare în grade militare şi retrogradare în funcţie", a spus preşedintele ţării, Igor Dodon.

În replică, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că, prin acţiunile sale, Igor Dodon comite un abuz. Speakerul spune că va cere ca subiectul să fie discutat la următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate.

"Aşa cum am menţionat, cred că domnul Dodon abuzează prin instrumentele care i se oferă şi doi înţelege greşit ceea ce însemnă a fi comandant suprem al armatei. Exista un plan de participare a unităţilor militare la exerciţii militare, aprobat deja din timp", a afirmat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Iar premierul Pavel Filip i-a amintit lui Igor Dodon că Moldova este ţară parlamentară.

"Unele puteri uită că ţara noastră este parlamentară. În al doilea rând, Guvernul are obligaţia, prin lege, să asigure capacitatea armatei", a declarat prim-ministrul, Pavel Filip.

Şi analiştii politici consideră că președintele forțează nota și îşi depăşeşte atribuţiile.

"Grupul de militari care a participat la exerciţiu nu i se subordonează direct lui Dodon, ci comandantului care, la rândul său, potrivit organigramei, se subordonează ministrului. Acum nu avem un ministru al Apărării şi, prin urmare, se subordonează premierului Pavel Filip", a spus analistul politic Vitalie Andrievschi.

"Igor Dodon încearcă să îşi depăşească atribuţiile prezidenţiale şi încearcă să îşi creeze un alt centru de cultură decât cel normal, care este în puterea executivă, reprezentată de Guvern, de premierul Pavel Filip. Este un comportament absolut iraţional", a afirmat analistul politic Petru Bogatu.

Nemulţumirea lui Igor Dodon vine după ce un contingent format din 57 de militari moldoveni a participat la exerciţiul de instruire „Rapid Trident 2017” din Ucraina, în baza unei hotărâri de Guvern. Armata naţională participă la aceste cursuri, în fiecare an, din 1996. Acestea au scopul de a consolida capacităţile de apărare ale militarilor şi de a promova imaginea armatei noastre pe arena internaţională.

Reprezentanţii Ministerului Apărării nu au comentat, deocamdată, declaraţiile preşedintelui ţării.

Subiectul va fi dezbătut sâmbătă seara, imediat după Primele Ştiri, în cadrul emisiunii de analiză şi atitudine "Cronica lui Bogatu".

Lasă un comentariu