Preţul vitezei! Sute de oameni sunt mutilaţi, anual, în accidente rutiere

Embed:

Durere şi suferinţă greu de imaginat. Asta simt sute de pacienţi mutilaţi în accidentele rutiere care se produc zilnic pe şoselele din ţară. Mulţi dintre ei rămân imobilizaţi la pat pentru tot restul vieţii. Cei mai norocoşi reuşesc să se reabiliteze, după ani grei de tratament. La Institutul de Medicină Urgentă din Capitală, astfel de bolnavi pot beneficia de  asistenţă psihologopedică.

Sergiu Caşiuc a ajuns la reanimare în luna iunie a anului trecut, după ce a fost implicat într-un cumplit accident de circulaţie. Se afla la volanul unui automobil şi se îndrepta spre Bălţi când a fost lovit în plin de un microbuz. A suferit o intervenţie chirirgicală, dar mai are nevoie de tratament îndelungat ca să se recupereze. Acum, învaţă din nou să vorbească, să citească şi să gândească.

Logopedul susţine că terapia prin muzică este foarte eficientă. 

În fiecare zi, timp de o jumătate de oră, Sergiu participă la şedinţe de reabilitare.

"În cazul dat noi nu avem o altă cale decât să lucrăm cu inconştientul pentru ca mai târziu să îl aducem la conştient. Altă cale nu există, deoarece este un caz foarte grav, persoana era aproape de starea vegitativă cu unele reflexe mai puţin sau mai mult păstrate", a zis doctorul în psihologie Cornelia Bodorin.

Mama tânărului speră că va veni o zi în care fiul ei va rereveni cel care a fost până la accident.

"Primele trei luni au fost foarte grele, peste măsură. E o muncă foarte grea, trebuie timp, trebuie răbdare dar cu încetul cu încetul băiatul începe să gândească. Până al aduce încoace de la început era nimic, ochii erau într-un punct. Cu ajutorul doctorilor, cu ajutorul reanimatologilor, avem ce avem în timpul de faţă", a afirmat mama pacientului Lilia Cașiuc.

Femeia spune că cel mai tare o doare nepăsarea şoferului care se face vinovat de accident.

"Cum să spun. Pot să iert. Dar să fi fost un alt caz, un alt mod. Să vii tu odată să îl vezi în reanimare la Edineţ şi atât. Nu", a spus mama pacientului Lilia Cașiuc.

Potrivit statisticilor, anul trecut, 235 de persoane s-au ales cu traumatisme în urma accidentelor. Cu 73 mai puţin în comparaţie cu 2016. Autorităţile afirmă că cele mai multe coliziuni se produc pentru că şoferii depăşesc limita legală de viteză. În plus, foarte mulţi conducători auto efectuează manevre fără să se asigure.

Lasă un comentariu