PRIMA CASĂ – un proiect avantajos. Programul prevede numeroase înlesniri pentru familiile tinere

Embed:

Tinerele familii, care vor apela la programul Prima Casă, se vor bucura de numeroase facilităţi. Ratele la aceste credite imobiliare garantate de stat vor fi semnificativ mai mici decât la băncile comerciale.

În plus, împrumuturile vor putea fi returnate chiar şi de părinţii tinerilor, care muncesc legal peste hotarele ţării. Declaraţiile au fost făcute de invitaţii emisiunii Replica de la Prime TV. 

"După calcurile care noi vedem, reieșind din statistica pe luna septembrie, rata o să fie fictivă de 9,16. Asta aproape cu 1 – 1,5% mai jos decât băncile actualmente dau creditele ipotecare pentru persoane. Ei pun 6%, după aceasta rata de administrare și ajungi la 10,5 la ei. Noi limităm cu 3% și în realitate asta e mai jos acum cu 1% decât ei. Programul confirmă faptul că se iau toate veniturile oficiale a familiei soț, soție, plus veniturile oficiale ale rudelor de gradul întâi. Deci noi vorbim de doi tați, două mame în cazul acesta", a declarat viceministrul Finanțelor, Iurie Cicibaba.

"Aceleași proceduri care vor fi aplicabile pentru tinerele familii din Chișinău, fix aceleași proceduri vor fi aplicabile și pentru ceilalți tineri din suburbii sau din alte regiuni din centrele raionale. Tânăra familie a identificat spațiul de locuit pe care dorește să-l procure, s-a apropiat la banca corespunzătoare, a depus pachetul de documente, banca timp de o săptămână – două examinează, ia decizia privind eligibilitatea privind acordarea creditului, apoi va transmite pachetul de documente la ODIMM. ODIMM iarăși în două – trei zile până la cinci va verifica acest pachet de documente și se va lua decizia finală", a precizat consilierul principal de stat, Angela Munteanu.

"Problema pe care mulți o invocă este cumva că prețul la apartamentul procurat acum va fi prea mare, se va ridica în timp de 25 de ani și ar fi bine dacă Ministerul Finanțelor ar pune la dispoziție un atare calculator. Tinerii vor stabilitate. Cel puțin să cunoască tinerii cam cât pot să ajungă maximum de rată lunară achitată la bancă", a spus tânărul specialist Ion Harghel.

"Autorii legii au menționat că apartamentul poate fi cumpărat doar dacă este dat în exploatare. Acest lucru va determina companiile de construcții să dea blocurile în exploatare la timp, pentru că doar aşa se va majora numărul de clienţi. Nu este un secret că promit să construiască blocul în decurs de doi ani, dar îl construiesc în 5, 6, 10 ani", a menționat jurnalistul Oleg Cosîh.

Lasă un comentariu