Prima instituție ECO. Angajaţii Grădinii Botanice vor beneficia de energie verde

Embed:

Grădina Botanică din Capitală a devenit prima instituţie de stat care va beneficia de energie eco. Angajaţii Secției de înmulțire și încrucișare a plantelor exotice vor încălzi apa cu ajutorul a patru panouri solare.

Colectoarele au fost realizate de o companie din țara noastră, din bani oferiţi de Guvernul Poloniei, și au fost oferite instituţiei în cadrul unui proiect al Agenției pentru Eficiență Energetică.

Angajații Grădinii Botanice spun că panourile solare le vor ușura munca şi vor reduce din cheltuielile instituției.

"În fiecare an avem un deficit bugetare de circa două, trei milionae de lei. Acest proiectr ne va permite cel puțin jumătate de milion să reducem cheltuielile pentru încălzirea apei", a spus directorul Grădinii Botanice, Alexandru Teleuță.

"Când aici începem lucrarea noi trebuie să spălăm binișor mâinile. Spălăm bine și podeaua și peretele, mesele. Tot trebuie să fie steril aici și apa caldă numaidecât trebuie. Apa caldă trebuie și pentru spălarea vedelei", a menționat biotehnologul Maria Sofroni.

Grădina Botanică a devenit astfel prima instituție de stat care va beneficia de energie regenerabilă. Directorul Agenției pentru Eficiență în Energetică susţine că mai multe proiecte de acest fel urmează a fi implementate.

"Utilizarea acestor colectoare solare pot aduce economii de circa 35 la sută în procesul de producere a apei calde", a precizat directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Alexandru Ciudin.

Panourile solare au fost oferite Grădinii Botanice în cadrul săptămânii Moldova Eco Energetic.

Astăzi în Capitală a fost deschisă o expoziție a tehnologiilor moderne, care va dura până vineri.

Mâine, în cadrul evenimentului, va fi organizat un forum pentru primari și companiile locale, unde vor putea afla informații despre investiții și granturi, iar în ultima zi va fi organizată o gală de premiere a celor 35 de participanți la concursul dedicat tehnologiile moderne și inovațiilor ECO.

Lasă un comentariu