Prima tranşă a proiectului, debursată. 22 de clădiri din Chişinău vor fi izolate termic din martie 2018

22 de clădiri din Chişinău vor fi izolate termic din martie anul viitor. Consilierii municipali au aprobat debursarea primei tranşe a proiectului, finanţat de UE. Mai mult, pentru acelaşi proiect va fi alocat un grant în valoare de cinci milioane de euro, acordat de Parteneriatul pentru Mediu şi Eficienţă Energetică din Estul Europei.

Potrivit proiectului, vor fi izolate termic 19 instituţii de învăţământ din Capitală. Una dintre ele este liceul Gheorghe Asachi.

"Cred eu că vom economisi circa 30 la sută din suma cheltuită pentru încălzire, dar şi şcoala va arăta altfel. De regulă, în acest bloc vara este foarte cald, iar iarna - încălzim oraşul", a spus directorul Liceului Gheorghe Asachi, Dumitru Volosatîi.

În lista beneficiarilor sunt incluse şi trei spitale. Unul dintre ele este Sfânta Treime.

"Implementarea proiectului nu va viza doar termoizolarea pereţilor exteriori şi schimbarea uşilor şi geamurilor, ci şi montarea unui punct termic, modernizarea sistemului inter de încălzire şi alte lucrări", a afirmat şefa serviciului de presă a spitalului Sfânta Treime, Mihaela Botnari.

Pentru aceste lucrări, municipalitatea a primit un grant de 5 milioane de euro, oferit de Parteneriatul pentru Mediu şi Eficienţă Energetică din Estul Europei, dar şi un împrumut de zece milioane de euro.

Valoarea totală a proiectului este de 25 de milioane de euro. Banii sunt oferiţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru investiţii. Acesta a fost semnat în luna decembrie a anului trecut.

Lucrările trebuiau să înceapă încă din luna iulie, însă procedura a fost amânată. Asta pentru că, iniţial, consilierii municipali nu au vrut să aprobe debursarea banilor.

Lasă un comentariu