Prima vizită în Catalonia. Premierul spaniol efectuează o vizită de lucru la Barcelona

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, efectuează, astăzi, prima sa vizită de lucru în Barcelona, după punerea sub tutelă a Cataloniei. Rajoy va participa la prezentarea oficială a candidatului partidului său pentru alegerile regionale din 21 decembrie, Xavier Garcia-Albiol.

Ieri, peste 750 de mii de oameni au ieşit pe străzile din Barcelona şi au cerut eliberarea celor zece lideri catalani, plasați în arest preventiv.

Catalanii cred că liderii separatiști au fost reţinuţi din motive politice. La începutul acestei săptămâni, fostul şef al Guvernului de la Barcelona, Carles Puigidemont, şi cei patru foşti miniştri ai cabinetului său, refugiaţi şi ulterior arestaţi în Belgia, au fost eliberaţi condiționat.

Decizia a fost luată de un judecător de instrucţie din Bruxelles, după ce politicienii au fost audiaţi mai bine de zece ore. În următoarele 15 zile, o altă jurisdicție din Belgia urmează să se pronunțe în privinţa executării mandatului european de arestare emis pe numele lor în Spania.

Politicienii sunt acuzaţi de autoritățile spaniole de rebeliune și utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă până la 30 de ani de închisoare

Lasă un comentariu