Primarul fugar al oraşului Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat că îşi va da demisia

Embed:

Primarul fugar al oraşului Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat că îşi va da demisia, în această săptămână. El a făcut această declaraţie într-o intervenţie prin Skype, la un post privat de televiziune. După ce va depune cererea de eliberare din funcţie, în Capitala Nordului vor fi organizate alegeri anticipate. 

Renato Usatîi a mai precizat că, din partea formaţiunii Partidul Nostru pe care o conduce, la funcţia de edil al municipiului Bălţi va candida cumătrul său Nicolai Grigorişin care, săptămâna trecută, a fost numit în funcţia de viceprimar. Grigorişin a ocupat deja biroul lui Usatîi, dar nu a comentat, deocamdată, anunţul cumătrului său.

Locuitorii oraşului Bălți spun că au aşteptat ca primarul fugar Renato Usatîi să-și dea demisia.

Vicepreşedintele PDM, Sergiu Sîrbu, a declarat că regretă situaţia de criză în care a ajuns oraşul Bălţi şi spune că vina trebuie să şi-o asume integral Renato Usatîi.

"Ne dorim foarte mult ca această criză să fie soluţionată şi evident că autorităţile şi locuitorii să găsească această soluţie. Problemele trebuie rezolvate, responsabilitatea trebuie să fie asumată plenar de cei care au venit să gestioneze o instituţie, dacă eşti incompetent şi nu poţi gestiona atunci este doar vina ta şi nu poţi da vina pe altcineva", a spus vicepreşedintele PDM, Sergiu Sârbu.

În ultima perioadă, mai mulţi funcţionari de la Primăria din Bălţi şi-au dat demisia. Acum o lună, după scandalul deşeurilor, viceprimarul Igor Şeremet, care exercita atribuţiile fugarului Renato Usatîi, a depus cerere de eliberare, după ce edilul i-a reproşat că a cerut ajutorul Guvernului. Şeremet a invocat presiuni din partea lui Usatîi.

Săptămâna trecută, şi viceprimarul Leonid Babii a renunţat la funcţie, iar în luna decembrie a anului trecut a demisionat şeful Direcţiei Reparaţie şi Construcţie a Drumurilor din Bălţi, Serghei Pcela. El a declarat că nu poate accepta indicațiile lui Usatîi, transmise prin Skype din afara țării.

Renato Usatîi este cercetat penal pentru că ar fi pus la cale tentativa de omor comisă asupra fostului bancher rus Gherman Gorbunţov. În octombrie 2016, Usatîi a fost anunţat în urmărire internațională, iar, în prezent, politicianul se ascunde de justiţia moldovenească la Moscova. Dacă vina îi va fi demonstrată, Usatîi riscă până la 20 de ani de închisoare.

Lasă un comentariu