Primul film documentar realizat de studioul Telefilm-Chişinău, lansat la un cinematograf din Capitală

Embed:

Primul film documentar realizat de studioul Telefilm-Chişinău a fost lansat aseară la un cinematograf din Capitală. Producţia intitulată Slovenia mea cu Ala Adamia prezintă imaginea acestei ţări văzută prin ochii unei moldovence. Protagonista, care a fost prezentă la eveniment, afirmă că Slovenia a devenit pentru ea a doua patrie.

Eroina principală a filmului, Ala Adamia, originară din Republica Moldova, este medic de profesie. În urmă cu mai mulţi ani s-a stabilit în Slovenia, unde s-a căsătorit cu un diplomat. Protagonista vorbeşte, în cadrul documentarului, despre valorile acestei ţări.

"Slovenia este o ţară mică tot aşa ca Moldova, Slovenii ştiu să facă vin tot aşa ca moldovenii, în Slovenia este natură frumoasă ca şi în Moldova, tot sunt oameni care ştiu să fie ospitalieri aşa ca în Moldova", a spus moldoveanca stabilită în Slovenia, Ala Adamia.

Filmul rulat aseară face parte dintr-o serie formată din şase documentare. Celelalte cinci producţii vor fi realizate în Croaţia, Slovacia, Cehia, Estonia şi Letonia.

"În fiecare din aceste ţări vom găsi câte un conaţional de-al nostru stabilit acolo, care ştie limba, exact cum a fost Ala Adamia. Noi nu am trişat nimic în acest film, au fost realităţile pe care le-am găsit noi şi nu le-am înfrumuseţat absolut deloc, dar oricum, lucrurile sunt foarte frumoase", a afirmat directorul TeleFilm-Chişinău, Mircea Surdu.

Proiectul este susţinut de Consiliul Europei şi Uniunea Europeană.

"În cadrul acestui proiect am oferit asistenţă pentru procurarea echipamentelor tehnice necesare pentru realizarea filmelor documentare, am instruit echipele de jurnalişti", a spus coordonatorul de proiect la oficiul Consiliului Europei, Dumitru Lazur.

Spectatorii cred că documentarul poate fi un bun început pentru relansarea producţiei autohtone de film.

Studioul Telefilm-Chişinău şi-a relansat activitatea în acest an.

Lasă un comentariu