Privilegiile poliţiştilor. Inspectoratul General al Poliţiei îi convinge pe moldovenii din diasporă să revină în ţară

Embed:

Inspectoratul General al Poliţiei vrea să-i convingă pe moldovenii din diasporă, care sunt poliţişti peste hotare, să revină în ţară. Cei care vor accepta propunerea vor beneficia de numeroase facilităţi: funcţii de conducere, salarii mari, dar şi o primă unică de 5.000 de euro.

Mirabela Punga, originară din satul Leca, raionul Cantemir, a plecat în Statele Unite ale Americii acum cinci ani. Peste hotare activează în calitate de poliţist de rezervă şi este şi grefier la o judecătorie din SUA. Femeia admite însă că, într-o zi, s-ar putea întoarce acasă.

"Diferenţa dintre activitatea unui poliţist din Moldova şi a celui din SUA este că aici, în primul rând, cadrul legal face diferenţa, nimeni nu este mai presus de lege. Aici poliţiştii sunt foarte echipaţi pentru a proteja viaţa lor şi a celor din jur. Pentru a mă întoarce aş prefera un loc de muncă într-o echipă tânără şi ambiţioasă. Să nu fiu presată la locul de muncă din afară", a spus polițistul voluntar în Dakota de Nord, SUA, Mirabela Punga.

Sorin Netida este student la Universitatea de Poliție din Marea Britanie. După orele petrecute la facultate, face voluntariat la Poliţia din Northampton.

"Aş dori să vin acasă, să fac experienţă, posibil, dar o să vedem. Nu sunt gata la momentul dat să las totul aici şi să plec în Moldova. Plus am de terminat universitatea, mai am încă un an şi jumătate", a zis polițistul voluntar în orașul Northampton, Marea Britanie, Sorin Netida.

Şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc, dă asigurări că moldovenii din diasporă, care activează în calitate de poliţişti peste hotare, vor beneficia de mai multe privilegii, dacă vor decide să revină în ţară.

"Pentru cei care vor corespunde calităţilor de conducători şi vor vrea sa revină acasă totalmente, noi vom face o selecţie şi bineînţeles le vom propune o funcţie de conducere pe domeniile de activitate pe care ei le practică în statele respective. Facem apel către toţi cetăţenii care sunt poliţişti în alte state, să se alăture campaniei noastre "Revin acasă pentru că îmi pasă", a afirmat șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc.

Mai mult, cei care vor decide să se întoarcă acasă, vor primi un suport financiar de aproape cinci mii de euro. Campania lansată de IGP este susţinută şi de Biroul Relaţii cu Diaspora. În Republica Moldova activează peste nouă mii de poliţişti, iar 329 de posturi sunt vacante.

Lasă un comentariu