Problema alunecărilor de teren din satul Mărcăuţi a alertat autorităţile. Salvatorii inspectează cele 15 case de pe malul Nistrului

Embed:

Problema alunecărilor de teren din satul Mărcăuţi, raionul Dubăsari a alertat autorităţile. Comisia raională pentru situaţii excepţionale a inspectat astăzi cele 15 case de pe malul Nistrului care se pot prăbuşi în orice moment. Salvatorii au deconectat energia electrică şi gazul în cea mai avariată locuinţă pentru a evita o tragedie. Iar proprietarul acesteia împreună cu familia s-au mutat cu traiul la un vecin. 

Valeriu Guzun susţine că de ieri până astăzi fisurile s-au lărgit cu câţiva centimetri.

"Situaţia este gravă deoarece casa este deteriorată, avariată. Locuirea de mai departe este periculoasă pentru proprietari. Am deconectat energia electică, gazul şi apa pentru a evita acelaşi eventual incendiu care poate să apară", a afirmat şeful de post al ISGU Dubăsari, Gabriel Șeremet.

Proprietarii caselor din zona de risc spun că le ewste frică să doarmă în propriile locuinţe.

"Dacă s-a pornit cu natura nu te poţi pune. Poţi să te scoli într-o dimineaţă şi să fie tot desfăcut aici pământul e aproape de Nistru. Îmi pare rău că am muncit cu copiii cu soţia", a spus locuitorul satului Mărcăuţi, Valeriu Ion.

"Acum zilele acestea au apărut până acum nu am observat. La "cuhni" tot a crăpat poţi să vâri mâna. Aici este de mai demult, dar acesta sunt de acum", a zis locuitorul satului Mărcăuţi, Constantin Ignat.

"Iată şi acolo este fântână, aici este izvorul, noi suntem pe apă. Marcăuţi este pe apă. Au mai fost ani de care am apucat eu şi în bucata cea de sat s-a dus malul. Dar aici pe teritoriul nostru a fost normal", a spus locuitorul satului Mărcăuţi, Gheorghe Stamatin.

Autorităţile locale caută soluţii pentru a rezolva problema cât mai urgent.

"Aici în grădină am informat toţi măhălenii şi pe domnul Valeriu ca să sădim copaci, numai copaci să nu are cu tractorul să nu facă alte lucrări. Ne gândim cum să găsim o altă locuinţă unde să trăiască fiindcă aţi văzut că aici este imposibil de trăit în casa dată", a afirmat primarul satului Mărcăuţi, Alexei Leahu.

În satul Mărcăuţi, raionul Dubăsari locuiesc peste 700 de oameni.

Lasă un comentariu