Procesul de determinare a dizabilităţii va fi mai simplu. Acesta prevede mai multe facilităţi pentru persoanele cu nevoi speciale

Embed:

Mecanismul de stabilire a gradului de dizabilitate va fi simplificat, iar persoanele care suferă de un handicap vor beneficia de examinare obiectivă. Cabinetul de miniştri a aprobat, ieri, o hotărâre de guvern care vizează reformarea Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă. Aceasta prevede mai multe facilităţi pentru persoanele cu nevoi speciale. 

"Eliminarea prezenței obligatorii a persoanei la procedura de determinare a gradului de dizabilitate, numai în cazul în care va dori acesta, ceea ce va garanta scutirea de cheltuieli financiare și efort din partea persoanei solicitante, precum și va preveni elementele de corupție", a spus ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari.

"Trecem la un sistem modern, așa cum trebuie să fie, la unul accentuat pe sistemul psiho-social mai mult. Astfel încât fiecare om își poate găsi domeniul său de activitate și nu este neapărat că medicul l-a făcut cu grad de dizabilitate și este un adevăr în ultimă instanță. Dimpotrivă, fiecare poate fi de folos societății", a afirmat prim-ministrul, Pavel Filip.

Potrivit documentului, Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității va avea filiale în fiecare raion. Acestea vor recepționa cererile privind obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap și vor colecta documentele pentru dosar. Echipele care vor stabili gradul de dizabilitate vor fi formate din trei persoane: un medic, un asistent social și un specialist în reabilitare. Reforma prevede și măsuri de incluziune a persoanelor cu dizabilităţi.

Lasă un comentariu