Produsele autohtone în UE. În următorii ani, vom exporta mai multe mărfuri în Europa

Embed:

Produsele autohtone, în special, lactatele, carnea de pui şi ouăle vor ajunge, în viitorul apropiat, pe mesele europenilor.

Un proiect care prevede alinierea mărfurilor moldoveneşti la standardele europene a fost lansat, astăzi, de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. Proiectul urmează să fie implementat în următorii doi ani.

În următorii doi ani, reprezentanţii ANSA vor efectua un şir de măsuri menite să apropie calitatea produselor autohtone de normele europene.

Astfel, va fi lărgită lista mărfurilor moldoveneşti care vor putea fi exportate în Uniunea Europeană.

"Acţiunile vor prevedea ca să fim sprijiniţi în perfecţionarea cadrului legislativ, în perfecţionarea reţelei de laboratoare şi acreditare lor la exigenţele internaţionale, în ridicarea nivelului profesional al colaboratorilor. Avem misiuni care vor lucra la întreprinderi care se pregătesc să îşi exporte producţia în ţările UE", a declarat directorul Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi.

"Prin astfel de proiecte avansăm în cooperarea cu partenerii noştri europeni. Se creează un sistem uniform al siguranţei alimentelor conform cu standardele ", a afirmat prim-ministrul, Pavel Filip.

În cadrul proiectului, angajaţii ANSA vor fi instruiţi de specialişti din cadrul instituţiilor analogice din Letonia, Lituania şi Suedia.

"Cred că eforturile noastre comune vor avea o valoare deosebită în atingerea scopurilor noastre. Există posibilitatea de a creşte exporturile în UE, în special a produselor agricole", a spus ambasadorul Lituaniei în Moldova, Rimantas Latakas.

"Implementarea cu succes a proiectelor privind siguranţa alimentelor va aduce un beneficiu substanţial calităţii vieţii cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv în grupurile şi păturile sociale vulnerabile", a comentat ambasadorul Suediei în Moldova, Signe Burgstaller.

Valoarea totală a proiectului este de două milioane de euro. Banii sunt oferiţi de Serviciile Alimentare şi Veterinare din Letonia şi Lituania, dar şi de Consiliul Suedez al Agriculturii.

Sursa Foto: publika.md

Lasă un comentariu