Produsele moldoveneşti cuceresc tot mai multe pieţe internaţionale. Potrivit ANSA, în 2017, valoarea exporturilor s-a cifrat la peste un miliard de dolari

Embed:

Produsele moldoveneşti cuceresc tot mai multe pieţe internaţionale. Potrivit datelor prezentate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, anul trecut, valoarea exporturilor de fructe, legume şi cereale s-a cifrat la peste un miliard de dolari. Inspectorii ANSA dau asigurări că toate produsele care sunt vândute în străinătate sunt verificate minuţios.

Datele arată că în 2017 a crescut volumul exporturilor de fructe proaspete. Ţara noastră a vândut în peste 16 ţări aproape 180 de mii de tone de mere, peste 50 de mii de tone de prune şi 30 de mii tone de struguri. În premieră, au fost exportate şi 2 mii de tone de pomușoare, cum ar fi coacăza, murele şi afinele.

Şi exportul de fructe uscate a crescut. Dacă în 2016 s-au vândut 6 mii de tone de prune uscate, în 2017 cifra a ajuns la 9 mii de tone. Nucile în coajă au constituit peste 1800 de tone, iar cantitatea de miez de nucă vândută rămâne aceeaşi, adică 14 mii de tone.

Au crescut vânzările şi de legume proaspete. Producătorii moldoveni au comercializat mai multă ceapă, roşii, castraveţi şi conopidă. Pentru prima dată, ţara noastră a exportat aproape 800 de tone de varză chinezească, peste 600 de tone de morcov, 50 de tone de ardei gras şi 20 tone de usturoi.

Anul trecut s-a majorat şi exportul de cereale şi culturi tehnice. De exemplu, volumul vânzărilor de rapiță a crescut de la 52 de mii de tone cât a fost în 2016 până la 76 de mii de tone în 2017. Cantitatea de floarea soarelui care s-a vândut în 2017 s-a cifrat la 448 de mii de tone.

Reprezentanţii ANSA susţin că toate produsele vegetale care sunt exportate de ţara noastră sunt verificate înainte de a ajunge la frontieră.

"Se inspectează fiecare încărcătură conform practicilor internaţionale Din momentul când s-a obţinut certificat fitosanitar este o dovadă că este integral conformă", a zis directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi.

Ce ţine de cantitățile de mere moldoveneşti care au fost returnate din Federaţia Rusă, pe motiv că ar avea larve de molii, inspectorii ANSA s-au adresat la specialiştii din cadrul Institutului de Genetică, care au efectuat un studiu. Experţii susţin că aceşti paraziţi nu supraveţuiesc în frigider.

"În a doua jumătate a lunii august larvele se hrănesc până la faza de nimfă şi pleacă la hibernare, la sfârşitul lunii septembrie aceste larve în fructe nu sunt. Până în decembrie aşa timp lung la temperaturile scăzute nu pot fi larve vii", a spus expertul Institutul de Genetică, Vasile Voineac.

În 2017, inspectorii ANSA au eliberat aproximativ 92 de mii de certificate fitosanitare pentru produsele vegetale care au fost vândute în peste 80 de ţări ale lumii.

Lasă un comentariu