Profesorii ar putea scăpa de o parte din rapoartele obligatorii pe care sunt nevoiți să le elaboreze lunar

Embed:

Profesorii, învăţătorii şi directorii instituţiilor de învăţământ ar putea scăpa de o parte dintre rapoartele obligatorii, privind activitatea lor și a elevilor, pe care sunt nevoiţi să le elaboreze lunar.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a pregătit un document care prevede excluderea mai multor dări de seamă. Proiectul a fost supus deja dezbaterilor publice.

Viorica Daltă este profesoară de limba franceză la liceul Gheorghe Asachi din Capitală şi diriginta unei clase de a cincea. Ea spune că, lunar, trebuie să prezinte 21 de rapoarte privind activitatea elevilor, notele și absențele lor şi chiar situațiile din familiile copiilor.

Dacă documentul elaborat de autorităţi va fi aprobat, opt dintre aceste rapoarte vor fi excluse, iar altele două - modificate.

"Dacă eu înmulțesc aceste cinci - șase foi, luăm cinci, le înmulțesc cu 34 de copii pe care îi am, eu am 170 de foi. Sunt 170 de foi lunare. Dacă înmulțim cu nouă luni, se primesc o mie cinci sute și ceva de foi", a mneționat profesoara, liceul Gheorghe Asachi din Chişinău, Viorica Daltă.

Mariana Lupu-Goriță, care este învățătoare de clasele primare în cadrul aceluiaşi liceu, spune că, la fiecare sfârșit de semestru, trebuie să facă șase rapoarte. Pe lângă acestea, trebui să elaboreze şi dări de seamă despre activitatea și conduita elevilor.

"Noi nu primim pentru aceasta surplus la salariu. Deci, toate foile, toate informațiile, inclusiv și accesul la internet, toate sunt din contul fiecărui cadru didactic", a afirmat învăţătoarea, liceul Gheorghe Asachi din Chişinău, Mariana Lupu-Goriță.

Directorul Liceului Gheorghe Asachi susţine iniţiativa Ministerului Educației, întrucât, spune el, o parte dintre aceste rapoarte sunt obligatorii încă din perioada sovietică, deşi nu sunt necesare.

"Sunt un șir de rapoarte care se dublează. În așa fel, aceeași informație trebuie pusă la dispoziție în mai multe locuri", a spus directorul liceului Gheorghe Asachi din Chişinău, Boris Volosatîi.

Și şeful Direcției Învățământ Preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei afirmă că multe dintre rapoartele elaborate de pedagogi sunt folosite de alte instituții ale statului, iar pentru sistemul educațional sunt practic inutile.

"Profesorul școlar întradevăr să aibă timp mai mult pentru dezvoltarea personală și dezvoltarea profesională decât să fie antrenat în scrierea foarte multor rapoarte. Deci, sunt foarte multe rapoarte sau note informative pe care ei sunt obligați să le facă în ziua lecțiilor", a declatrat şeful Direcţiei Învăţământ Preuniversitar, Valentin Crudu.

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, schimbarea ar putea intra în vigoare deja anul viitor.

Lasă un comentariu