Prognoze optimiste! Creditele de consum şi cele ipotecare, mai ieftine în 2018

Embed:

În acest an creditele de consum și cele ipotecare vor fi mai ieftine. Potrivit experților, scăderea inflației și politicile Băncii Centrale vor fi principalii factori care vor duce la ieftinirea împrumuturilor. Apariția Băncii Transilvania pe piața moldovenească va duce la crearea concurenței, iar instituțiile bancare vor fi nevoite să creeze oferte atractive pentru a nu-și pierde clienții, mai spun experţii economici.

Anul trecut, dobânda pentru credite a fost în continuă scădere atât în cazul celor destinate persoanele fizice, cât și juridice. Dacă la începutul anului dobânda era de 11,42 la sută, atunci la sfârșit de an a ajuns la 9,85 la sută. Fiind în descreștere cu aproape 2 puncte procentuale.

Și dobânda împrumuturilor pentru persoanele fizice a scăzut până la nivelul de 9,94 la sută, comparativ cu 11,72 la sută cât a fost în luna ianuarie 2017.  

Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că în noiembrie 2017 portofoliul de credite constituia 33 de miliarde 406 milioane de lei.Cele mai multe credite în valoare de 9,5 miliarde de lei au fost oferite în domeniul comerțului. 4,1 miliarde de lei au fost oferite de băncile comerciale pentru credite de consum.

În domeniul industriei alimentare împrumuturile au constituit 3,5 miliarde de lei, iar pentru construcția sau procurarea imobilelor s-au obținut credite în valoare de 2,6 miliarde de lei.

Expertul economic Viorel Gârbu crede că în acest an creditele se vor ieftini.

"Rata de bază anul trecut a scăzut. În anul curent sau se va menține sau va scădea în continuare. Un alt indicator important este rata inflației, care iarăși se așteaptă în anul curent să scadă. Dacă ambii indicatori vor scădea acest lucru inevitabil va atrage după sine și scăderea ratei pentru mijloacele oferite de către băncile comerciale", a zis expertul economic Viorel Gârbu.

Gârbu susține că în țară lipsește competiția între băncile comerciale, fapt care determină instituțiile financiare să ceară mai mulți bani pentru serviciile oferite.

Prognoze optimiste sunt și în cazul creditelor ipotecare.

"Față de anul trecut, dacă nu greșesc, numărul creditelor ipotecare este mai mare decât pe ultimele trei luni practic la 60-70 la sută. Dacă se menține situația stabilă, rata puțin, dar va scădea. Noi vom avea una dintre cele mai joase rată de inflație, asta este un plus care poate să micșoreze rata creditelor", a spus expertul imobiliar Nicolae Ostaficiuc.

Vestea ia bucurat pe oameni.

Nu toţi însă sunt gata să facă împrumuturi bancare.

Datele publicate de Banca Naţională arată că cele mai accesibile sunt împrumuturile acordate pe termene de până la o lună. Dobânda acestora pentru persoane juridice este de 12,24, iar pentru cele fizice de 13,46 la sută.

Lasă un comentariu