Proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei limba moldovenească cu limba română, avizat pozitiv de Guvern

Embed:

Guvernul Filip a dat undă verde redenumirii limbii de stat în Constituţia moldovenească. În şedinţa de astăzi, cabinetul de miniştri a avizat pozitiv proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei "limba moldovenească" cu "limba română".

Preşedintele ţării, Igor Dodon, a scris pe o reţea de socializare că este profund îngrijorat că prin astfel de acţiuni se încearcă divizarea societăţii moldoveneşti şi a avertizat că va recurge la proteste pentru apărarea "limbii moldoveneşti".

Decizia de astăzi a Executivului vine după ce la sfârșitul lunii trecute, magistrații Curții Constituționale au avizat iniţiativa privind modificarea articolului 13 din Legea Supremă.

Proiectul de lege a fost înaintat deputaţii PLDM, PPEM, PL şi unii membri ai fracţiunii PDM. În total, 35 de deputaţi au semnat documentul, însă pentru modificarea Constituţiei e nevoie de 67 de voturi în Parlament.

În anul 2013, Înalta Curte a decis că denumirea corectă a limbii de stat este limba româna, aşa cum este scris în Declaraţia de Independenţă, adoptată la 27 august 1991.

Lasă un comentariu