Proiectul Livada Moldovei: Doar 35 la sută din banii prevăzuţi în 2016 pentru dezvoltarea sectorului horticol din ţară au fost valorificaţi

Embed:

Doar 35 la sută din banii prevăzuţi în 2016 pentru dezvoltarea sectorului horticol din ţară, în cadrul proiectului Livada Moldovei, au fost valorificaţi. Autorităţile susţin că fermierii care au afaceri în acest domeniu nu pot accesa creditele din cauza gajului solicitat de bănci.

O soluţie, cred responsabilii de domeniu, ar fi crearea condiţiilor mai avantajoase pentru horticultori, astfel încât, în următorii cinci ani să fie valorificaţi toţi cei 110 milioane de euro rămaşi în cadrul proiectului. 

Proiectul Livada Moldovei a fost lansat în 2016, iar de atunci doar 15 producători au solicitat credite. Unul dintre ei este Sergiu Cojocari din raionul Floreşti. Fermierul a format împreună cu alţi patru agricultori o cooperativă şi a contractat un credit în valoare de 500 de mii de euro pentru construcţia unui frigider de păstrare a fructelor.

"Condiţiile creditare sunt foarte benefice, în afară de acordarea creditului, sunt careva facilităţi ca vacanţă de plată, ca scutirea de taxe la import de echipamente, mărfuri", a declarat agricultorul Sergiu Cojocari.

Autorităţile spun că fermierii au accesat anul trecut doar şapte milioane de euro din cei 20 de milioane prevăzuţi pentru 2016 din cauza gajului solicitat de băncile partenere. Astfel, în acest an vor fi create condiţii noi menite să faciliteze accesarea banilor.

"Noi venim cu alte oportunităţi de finanţare, cum ar fi leasing-ul, care ar soluţiona parţial această problema şi evident crearea Fondului de Garantare, care să garanteze acest împrumut, neavând gaj, să poţi, totuşi, să beneficiezi de acest credit", a afirmat directorul executiv Proiectul Livada Moldovei, Iurie Brumărel.

Fondul de garantare a împrumuturilor urmează să fie creat până la sfârşitul acestui an. Totodată, guvernul împreună cu Banca Naţională a Moldovei va stabili parteneriate cu mai multe bănci comerciale, pentru a accelera procesul de acordare a creditelor. Împrumuturile vor fi acordate pe un termen de zece ani, cu o perioadă de graţie de patru ani. Rata dobânzii va fi de până la 5,5 la sută.

Principala condiţie este ca beneficiarii să contribuie cu 50 la sută din investiţiile făcute pentru dezvoltarea afacerii.

"Ne vom concentra pe dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină a plantaţiilor horticole, modernizarea şi tehnologizarea a procesului de post recoltare şi procesare, având ca scop îmbunătăţirea întregii infrastructuri pentru produsele în stare proaspătă", a spus viceministrul Agriculturii, Vasile Luca.

În cadrul proiectului sunt acordate facilităţi fiscale, aplicarea cotei TVA "zero" şi facilităţi la import, prin scutirea de plata taxelor şi procedurilor vamale, accize şi TVA la importul utilajelor şi serviciilor.

Autorităţile mai spun că puţini agricultori sunt informaţi despre acest proiect, aşa că se vor concentra în perioada următoare pe mediatizarea lui. În Republica Moldova sunt peste 100 de mii de gospodării agricole care desfăşoară activităţi în domeniul horticulturii.

Lasă un comentariu