Proiectul privind sistemul electoral mixt, înregistrat de PSRM

Embed:

Socialiștii au înregistrat astăzi în Parlament proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt de vot. Potrivit unui comunicat de presă al formațiunii, decizia a fost luată ieri după ce Consiliul Republican al PSRM a susținut inițiativa președintelui țării în acest sens. La rândul său, preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a calificat iniţiativa socialiştilor drept o ficţiune. 

Igor Dodon propune ca 51 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar 50 pe circumscripții. Dintre aceștia, 25 de aleşi să fie votați de cetățenii din stânga Nistrului și diasporă, iar 25 de pe teritoriul controlat de Chișinău. În același timp, diaspora ar urma să aibă două zile la dispoziție pentru a-și exprima opțiunile electorale.

Preşedintele a anunţat pe o reţea de socializare că mâine consilierul său pe probleme juridice va pleca la Comisia de la Veneția pentru a transmite proiectul privind sistemul mixt, iar în următoarele zile, cel pe probleme de politică externă va prezenta documentul diferitor organizații. Dodon a spus că va discuta despre propunerea socialiştilor cu reprezentanții corpului diplomatic acreditat la Chișinău.

La rândul său, președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a scris pe blogul său că socialiștii și Igor Dodon merg împotriva voinței cetățenilor, care îşi doresc ca deputatul să fie ales de popor în mod direct, la fel cum este ales şi preşedintele.

Potrivit liderului democraţilor, vorbele socialiştilor cum că ar fi pregătiţi de schimbarea clasei politice sunt o ficţiune, la fel ca şi declarația lor privind respectarea voinței poporului, folosită doar atunci când coincide cu interesele formațiunii lor politice.

Vlad Plahotniuc a mai scris că şi iniţiativa privind introducerea sistemului electoral mixt nu este una reală, dar o încercare de a stopa introducerea votului uninominal şi de a lăsa clasa politică nereformată, exact în starea în care este ea acum, când cetăţenii nu au încredere în partide şi în Parlament.

PDM este pregătit să le ofere cetăţenilor dreptul de a alege în mod direct deputatul, să aibă parte de alegeri populare adevărate, în sistem uninominal şi acest lucru se va produce indiferent de încercările PSRM de a stopa acest proces, a mai scris preşedintele PDM pe blogul său.

Lasă un comentariu