Promo-LEX, despre Dodon. Intenţiile șefului statului încalcă grav Constituţia Moldovei

Embed:

Intenția președintelui Igor Dodon de a decora paramilitarii transnistreni și pacificatorii ruși încalcă grav Constituția şi subminează suveranitatea și inviolabilitatea țării noastre. Este concluzia reprezentanţilor Asociației Promo-LEX, care consideră că acest gest al șefului statului ar însemna o continuare a acțiunilor de dezbinare a societății noastre.

Reprezentanţii Promo-LEX susţin că decorarea paramilitarilor transnistreni și a pacificatorilor ruși nu are nicio susținere juridică, iar gestul lui Igor Dodon este calificat drept o provocare la adresa victimelor războiului de la Nistru din 1992. 

"Un act ilegal, evident, din simplul motiv că misiunea sau forţele paramilitare din stânga Nistrului, formate de către liderii din Tiraspol, ar recunoaşte o ilegalitate", a spus autorul analizei, director de Programe, Promo-LEX, Alexandru Postica.

Experții menționează că militarii ruși din stânga Nistrului au încălcat în repetate rânduri legislația țării noastre.

La începutul anului 2012, un pacificator rus l-a împuşcat mortal pe tânărul Vadim Pisari, iar anchetatorii din Rusia au refuzat să colaboreze cu cele din Moldova privind investigarea acestui caz.

Un an mai târziu, așa-numitele structuri de forță de la Tiraspol au efectuat mai multe percheziții ilegale în orașul Tighina. Iar anul trecut, armata rusă a publicat anunțuri în presa din stânga Nistrului privind recrutarea militarilor prin contract în cadrul forțelor de menținere a păcii.

Reprezentanţii Promo-LEX mai afirmă că prin oferirea decorațiilor, președintele ar recunoaște forțele paramilitare ilegale din stânga Nistrului.

De cealaltă parte, Igor Dodon susţine că analiza elaborată de Asociația Promo-LEX este una tendenţioasă. El consideră că, în 25 de ani, misiunea de pacificare a fost una de succes şi perfect legală, conform acordurilor internaţionale semnate.

"Eu planific să decorez militarii moldoveni, iar pe lângă ei am propus să decorez şi militarii transnistreni, dar şi pacificatorii ruşi, dacă ei vor dori. Este un semn că noi preţuim foarte mult această misiune", a afirmat președintele țării, Igor Dodon.

Recent, Igor Dodon a schimbat, însă, macazul. El a menţionat că este o idee care ar putea fi luată în calcul abia după reunificarea ţării.

Poziţia preşedintelui contravine celei exprimate de Guvern şi Parlament. La sfârșitul lunii iulie, Legislativul a adoptat o Declarație privind retragerea armatei ruse de pe teritoriul ţării noastre, cu votul a 61 de deputați.

Și președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a cerut, anterior, la New York, retragerea trupelor ruse. Despre aceasta el a vorbit într-un discurs ținut la Consiliul Internaționalei Socialiste, în calitatea sa de vicepreședinte al acestei structuri.

Lasă un comentariu