Protest eşuat! Doar câteva sute de oameni au protestat astăzi în Capitală

Embed:

Câteva sute de oameni s-au adunat astăzi la un nou protest organizat de cinci partide de opoziţie și 20 de ONG-uri afiliate lor. Protestatarii se opun modificării sistemului electoral, ce oferă dreptul cetățenilor de a alege direct deputatul. Unii organizatori au rămas dezamăgiți de numărul oamenilor care au ieşit în stradă şi au dat vina pe faptul că autorităţile ar fi ordonat sistarea circulaţiei trenurilor.

Printre cei care au răspuns la apelul de a veni în faţa Parlamentului au fost şi mai mulţi tineri în tricouri cu inscripţia Rusia şi cu stema imprimată a Federaţiei Ruse.

Organizatorii au încercat să-şi justifice eşecul prin faptul că autorităţile ar fi ordonat sistarea circulaţiei trenurilor. Imaginile filmate pe unele segmente de cale ferată demonstrează, însă, că apa a spălat terasamentele pe unele porţiuni, iar şinele au rămas, la propriu, în aer. Circulaţia trenurilor pe aceste segmente a fost sistată pentru a preveni un posibil dezastru.

În acelaşi timp, unele instituţii de presă au relatat greşit despre numărul participanţilor la protest.

"Suntem acum în direct de la protestul care are loc în faţa Parlamentului. În pofida vremii de afară, zeci sau poate chiar sute de mii de oameni au ieşit în scuarul Parlamentului la acest protest organizat împotriva schimbării sistemului electoral", a spus reporterul Europa Liberă, Ala Ceapai.

Solicitat să comenteze acest fals, directorul biroului de la Chişinău al Radio Europa Liberă, Vasile Botnaru, a declarat că responsabilitatea îi revine reporterului.

Şi reporterul a recunoscut, ulterior, că a greşit şi că nu a fost vorba despre mii de oameni la protest.

Analiştii politici califică acţiunea drept un eşec al partidelor de opoziţie care se ascund în spatele unor organizaţii neguvernamentale şi care, de altfel, promovează aspiraţiile opoziţiei.

Unul dintre cei care a chemat oamenii în faţa Parlamentului, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a declarat într-o intervenţie video pe o reţea de socializare că îşi doreşte singură să aleagă deputaţii. Totuşi, ea nu acceptă ca de acest drept să beneficieze şi cetăţenii care vor schimbarea sistemului electoral.

Unii manifestanţi cred că schimbarea sistemului electoral nu este principala problemă a ţării.

În ajun, șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat că modificarea sistemului electoral este dreptul suveran al oricărui stat.

"Alegerea sistemului de vot este dreptul suveran al fiecărui stat. Dar, există obligaţiuni internaţionale care trebuie respectate, legate de Consiliul Europei. Trebuie să aşteptăm concluziile Comisiei de la Veneţia, pentru că recomandările acesteia sunt luate în considerare atunci când se ia orice decizie", a afirmat ambasadorul UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

Printre manifestanţi erau şi oameni băuţi.

Presa a comparat protestul de astăzi al opoziției cu acțiunea organizată de PDM în data de 9 mai. Astfel, dacă azi s-au adunat doar câteva sute de oameni, Partidul Democrat a reușit să adune la începutul acestei săptămâni peste 50 de mii de persoane la un concert organizat cu ocazia Zilei Victoriei și Zilei Europei.

Pe parcursul acestei săptămâni, partidele de opoziție și ONG-urile afiliate lor politic au organizat zilnic proteste, la care se adunau doar câteva zeci de persoane. În acelaşi timp, în susținerea modificării sistemului electoral, PDM a adunat peste 850 de mii de semnături.

Toate sondajele de opinie publică arată că majoritatea cetățenilor doresc modificarea actualului sistem electoral.

Parlamentul a votat, în prima lectură, cu 74 de voturi din cei 81 de deputați prezenți la ședință, comasarea proiectelor privind votul uninominal și sistemul mixt. Astfel, compromisul larg în legislativ între partidele puterii și opoziției este în favoarea sistemului electoral mixt.

Proiectul a fost expediat Comisiei de la Veneția pentru examinare.

Lasă un comentariu