Rămaşi în grija statului. Zeci de bătrâni din raionul Călăraşi sunt uitaţi în aziluri, chiar dacă nu sunt singuri pe această lume

Embed:

Sunt uitaţi în aziluri, chiar dacă nu sunt singuri pe această lume. Este drama pe care o trăiesc zeci de bătrâni din raionul Călăraşi. Copiii lor, plecați la muncă peste hotare, au ales să îngrijească de bătrânii altora, pe când părinții lor luptă cu singurătatea într-un azil din orașul Călărași. 

Dumitru Timotei în vârstă de 90 de ani a ajuns să fie îngrijit de străini, după ce soția lui a murit, iar patru dintre cei șapte copii ai săi au plecat din țară. De aproape un an, azilul i-a devenit a doua casă, unde va sta până când rudele îi vor găsi o familie care să aibă grijă de el și de gospodărie.

"Copiii au umplut lumea. Cel mai aproape avem două familii în Chișinău și o familie tocmai la Râșcani. Restul - Italia, Irlanda, Israel, și eu stau iată aici", a spus beneficiarul Dumitru Timotei.

Liuba Croitoru a ajuns să fie îngrijită de asistenții sociali după ce casa i-a ars într-un incendiu. Ea își petrece bătrânețele departe de copiii săi.

"La bătrânețe trebuie să rămâi și singur. Am numai o fată în sat acolo. E măritată, vinde într-un magazin, dar restul - prin străinătate, la lucru. Sunt măritate, au copii. Numai băiatul îl am în Chișinău, mai aproape și el mai vine mai des, dar restul", a afirmat beneficiara Liuba Croitoru.

Chiar dacă sunt departe, copiii plătesc lunar câte șase mii de lei pentru serviciile oferite părinților. Aici iau masa de trei ori pe zi, sunt îngrijiți de medici și participă la diferite cercuri de creație.

"Cred că s-au mai interesat și au înțeles că la azil este mai bine decât sunt ei îngrijiți. Pentru munca pe care o fac peste hotare sunt remunerați cu o sumă mai mare și ei pot să achite și contractul la noi aici în azil", a zis directorul azilului de bătrâni din Călăraşi, Nina Tatarciuc.

Din cauza numărului mare de solicitări, azilul urmează să fie extins.

Această clădire a găzduit iniţial spitalul pentru copii din raionul Călărași. În decembrie 2017, Consiliul raional a decis să transforme imobilul în azil pentru bătrâni și persoane cu dizabilități. Administrația institutiei își propune ca până în vară, aceste încăperi sa devină casă pentru peste 30 de beneficiari.

În azilul de bătrâni şi persoane cu dizabilităţi din Călăraşi sunt cazate 30 de persoane, dintre care nouă sunt pe bază de contract. Serviciile pentru ceilalți beneficiari sunt achitate de autoritățiule raionale.

Lasă un comentariu