Raportul Doing Business 2018: Moldova ocupă locul 44 din 190 la capitolul înființarea afacerilor

Embed:

Anul trecut, țara noastră a înregistrat progrese semnificative la capitolul înființarea afacerilor. Asta arată raportul Băncii Mondiale Doing Business 2018. Chiar dacă Moldova ocupă aceeaşi poziţie ca și în 2016, țara noastră a înregistrat un progres de 0,20 de puncte.

Potrivit studiului, cel mai bine stăm la capitolul crearea unei afaceri. În acest domeniu am acumulat un scor de 93,76 din 100. Pentru aşi înregistra afacerea, antreprenorii au de făcut patru proceduri în cinci zile. De asemenea, ţara noastră a înregistrat progrese la capitolul obținerea permiselor pentru construcții şi la înregistrarea proprietății.

Autorii studiului spun că rezultatele sunt cele mai bune din ultimii ani. De exemplu, pentru prima dată în ultimii șase ani, 20 la sută dintre persoanele intervievate au spus că lucrurile merg într-o direcţie bună.

"Percepția oamenilor despre business este mai bună. Asta înseamnă că reformele votate de Guvern în acest an au un impact", a spus specialistul superior sectorul privat Grupul Băncii Mondiale, Tarik Sahovic.

Totuși, există domenii la care mai avem de muncit. Potrivit specialiștilor, oamenii de afaceri spun că au mai puţină încredere în sistemul judiciar. De asemenea, businessmanii spun că reformele sunt implementate anevoios. De exemplu, 65 la sută dintre participanţii la sondaj
s-au plâns că autoritățile locale sau raionale le-au cerut autorizații care au fost deja scoase de pe lista de acte permisive.

"Normal că reformele se fac, în primul rând, se creionează pe hârtie și apoi, începe implementarea. Noi suntem într-o fază de implementare. Hai să spunem că nu suntem nici la mijloc. În realitate avem simplificare de proceduri, avem deja pornite foarte multe platforme online", a afirmat secretarul general de stat Ministerul Economiei, Iulia Costin.

Studiul mai arată că în Moldova este mai uşor să administrezi o afacere decât în ţările vecine România şi Ucraina. Moldova a fost implicată în Raportul Doing Business pentru al 16-lea an la rând. De această dată, la sondaj au participat patronii și managerii a șase sute de companii din Republica Moldova.

În raportul Doing Business 2018 Moldova ocupă locul 44 din 190.

Lasă un comentariu