Recomandările Comisiei de la Veneția. Andrian Candu: Vom ţine cont de toate propunerile experţilor

Embed:

Comisia de la Veneţia a stabilit, în cadrul şedinţei de astăzi, mai multe recomandări tehnice şi juridice pentru schimbarea sistemului electoral din Moldova. Anunţul a fost făcut de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a condus delegaţia ţării nostre la Veneţia. Şeful Legislativului susţine că de propunerile experţilor se va ţine cont la redactarea proiectului pentru a doua lectură.

Şi PDM a anunţat că va analiza în zilele următoare fiecare recomandare și va căuta soluțiile necesare pentru adaptarea inițiativei legislative.

"În opinii sunt prevăzute mai multe recomandări tehnice şi juridice. Şi aici de exemplu este legat de formarea circumscripţiilor electorale, cu referire la votul în diasporă şi cel din Transnistria. Noi ne-am asumat angajamentul să le implementăm. Comisia de la Veneţia a reiterat că schimbarea sistemului electoral este dreptul suveran şi alegerea suverană a autorităţilor Republicii Moldova. Şi a menţionat că dacă  nu există un consens larg Comisia nu ar recomanda schimbarea sistemului electoral", a spus președintele Parlamentului, Andrian Candu.

După anunţarea recomandărilor, Partidul Democrat din Moldova a emis un comunicat de presa in care anuntă că va analiza documentul în zilele următoare și va căuta soluții pentru adaptarea inițiativei la recomandările tehnico-juridice ale instituției.

Totodată, democrații vor organiza în acest sens consultări cu deputații din Parlament, cu oficiali străini, dar și cu experții Comisiei de la Veneția.

Formațiunea a mai anunțat că va susține modificările necesare pentru a schimba sistemul electoral conform recomandărilor instituției. PDM a scris că va respecta până la capăt dorința cetățenilor de a vota direct deputații la viitoarele alegeri.

Proiectul de lege prevede ca 50 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni. În prima lectură, documentul a fost aprobat cu 74 de voturi.

Tot astăzi, experții de la Veneţia s-au pronunţat şi pe marginea proiectului de modificarea a Constituției. Acesta prevede extinderea împuternicirilor președintelui, astfel încât șeful statului să obțină dreptul de a dizolva Parlamentul.

"Comisia recomandă ca împuternicirile care sunt la ora actuală sunt destule prevăzute de Constituţie şi că nu sunt necesare de împuterniciri suplimentare pentru dizolvarea Parlamentului", a afirmat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Legea supremă prevede că preşedintele poate dizolva Parlamentul în cazul imposibilității formării Guvernului sau dacă a fost blocat procesul de adoptare a legilor timp de trei luni.

Lasă un comentariu