Referendum la Bălţi! Localnicii vor decide soarta primarului fugar Renato Usatîi

Embed:

Un referendum privind demiterea primarului fugar, Renato Usatîi va fi organizat la Bălţi. Decizia a fost luată de Consiliul municipal al oraşului cu votul a 27 de aleși locali din totalul celor 35.

Ziua organizării plebiscitului va fi stabilită în data de 18 ianuarie de către consilierii municipali. În timp ce locuitorii oraşului susţin iniţiativa, Cancelaria de Stat afirmă că aceasta este ilegală.

Din cei 35 de consilieri locali, la ședință au fost prezenți 27. Toți aleşii prezenţi  au votat pentru organizarea referendumului. Votul a fost secret.

Sunt pentru inițierea procedurii de referendum 27 de consilieri. Vă felicit", a spus consilierul municipal Bălţi, Elena Grițco.

Aleșii locali din partea formațiunii Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi, au refuzat să-şi argumenteze decizia.

"Careva comentarii nu este nici timpul, nici locul, nici cazul", a adăugat consilierul municipal Bălţi, Elena Grițco.

Consilierii independenți spun că acest plebiscit este un test pentru primarul fugar.

"În Europa, referendumul este cea mai democratică normă. Îmi este interesant cum vor aprecia locuitorii orașului cei trei ani de administrare ai lui Renato Usatîi", a afirmat consilierul municipal Bălţi, Oleg Topolnițki.

Potrivit Codului Electoral, într-un interval de 15 zile consiliul local va trebui să adopte a doua decizie privind desfăşurarea referendumului.

"Aceasta decizie trebuie să conţină data privind desfăşurarea referendumului local, motivele revocării acestuia. Comisia Electorală Centrală solicită şi opinia Cancelariei de Stat privind legalitatea adoptării deciziilor consiliului local", a menționat vicepreşedintele CEC, Rodica Ciubotaru.

Reprezentantul Cancelariei de Stat spune că aleșii locali au încălcat legea atunci când au organizat votul pentru inițierea referendumului.

"Procedura de iniţiere a referendumului este primordială, însă la baza ei trebuie să stea motivaţia. Trebuie să dea o apreciere a activităţii lui: care au fost neajunsurile, din ce cauză. Erau obligaţi să facă acest lucru, fiindcă mâine, poimâine va fi referendum. Noi cheltuim bani publici pentru ce", a precizat reprezentantul Cancelariei de Stat, Nicolae Uncuță.

Locuitorii oraşului spun că au nevoie de un primar acasă.

După scandalul deșeurilor din oraș, Renato Usatîi a declarat pe facebook că este gata să plece din funcție, dacă pentru demiterea lui vor vota 51 la sută dintre participanții la plebiscit. Asta chiar dacă legea prevede că pentru revocarea din funcție a primarului trebuie să voteze 36.644 de alegători, adică tot atâția câți l-au ales, plus un vot.

Problema salubrizării a apărut acum două săptămâni când administraţia locală a reziliat contractul cu agentul economic care presta servicii de evacuare a gunoiului. Guvernul a intervenit după ce a primit mai multe plângeri de la cetățeni, dar și o solicitare de ajutor de la primăria din Bălți. 

Ulterior, primarul interimar al orașului, Igor Șeremet, şi trei directori ai întreprinderilor municipale și-au dat demisia pe motiv că nu vor să mai accepte indicații transmise prin Skype de către Renato Usatîi. 

Primarul de Bălți nu se află la locul de muncă din 7 septembrie 2016. Acesta este în căutare internațională. El este învinuit de tentativă de omor la comandă a bancherului rus Gherman Gorbunțov şi riscă până la 20 de ani de puşcărie.

Lasă un comentariu