Referendumul lui Igor Dodon a fost respins de Curtea Constituțională

Embed:

Referendumul consultativ din 24 septembrie, iniţiat de preşedintele ţării Igor Dodon, este neconstituţional. Este  decizia Curții Constituționale, care a anulat astăzi decretul preşedintelui.

Şeful statului și-a dorit împuterniciri pentru dizolvarea Parlamentului, reducerea numărului de deputați, introducerea istoriei Moldovei în școli. De asemenea el a vrut să consulte cetățenii referitor la abrogarea legii care prevede transferul în datorie publică a creditelor de urgenţă oferite pentru trei bănci.

"Se declară neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova numărul 105-VIII din 28 martie 2017 privind desfășurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interese național. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac", a spus preşedintele Curţii Constituţionale, Tudor Panțîru.

Potrivit magistraților, întrebarea privind extinderea atribuţiilor preşedintelui ţării pentru dizolvarea Parlamentului vizează modificarea Constituției. Iar acest subiect nu poate fi discutat în cadrul unui referendum consultativ.

"Potrivit normei constituţionale, preşedintele nu dispune de dreptul de a iniţia modificarea Constituţiei. Dreptul preşedintelui de a dizolva Parlamentul trebuie înţeles ca un mecanism de contrabalanţă şi nu unul care ar dezechilibra puterile în stat şi ar genera criza politică", a zis preşedintele Curţii Constituţionale, Tudor Panțîru.

Referitor la introducerea obiectului istoria Moldovei în școli, magistrații au menționat că:

"Curtea reamintește că în jurisprudența sa a statuat că aprecierea științifică a unei probleme fiind resortul mediului academic și nu al mediului politic", a spus preşedintele Curţii Constituţionale, Tudor Panțîru. 

Autoriii sesizării, membrii Partidului Liberal, au salutat decizia Curţii Constituţionale şi au criticat dur intenţiile şefului statului. 

"Domnul preşedinte a vostru trebuie să înţeleagă că cel care se împotriveşte legii şi istoriei, este strivit, mai devereme sau mai târziu şi aruncat la coşul de gunoi", a zis liderul PL, Mihai Ghimpu.

Consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi a calificat decizia Curţii drept o acţiune politică de limitare a competenţelor şefului statului.

"Considerăm că a fost o interpretare abuzivă şi restrictivă din partea curţii, prin care încearcă să limiteze competenţele Preşedintelui. Nu găsiţi un cuvânt în Constituţie care ar indica că Preşedintele are dreptul să ceară opinia poporului doar la întrebările ce vizează competenţele acestuia", a afirmat consilierul prezidenţial, Maxim Lebedinschi.

Totodată, Igor Dodon a scris pe o rețea de socializare că decizia este părtinitoare. Mai mult, șeful statului a menționat că această hotărâre a redus rolul cetățenilor statului la nivel de simpli alegători, fără dreptul de a interveni în unele întrebări naționale.

Dodon mai spune că mâine va convoca ședința Consiliului Republican a Partidului Socialiștilor. Asta chiar dacă a renunţat la calitatea de membru al acestei formaţiuni, pe motiv că legea îi interzice acest lucru.

Șeful statului nu exclude că în data de 24 septembrie, când urma să fie organizat referendumul, vor fi proteste. Chiar şi aşa, decizia de astăzi a Curţii Constituţionale se pare că nu l-a surprins pe şeful statului.

Igor Dodon anticipa încă de aseară că referendumul pe care l-a anunţat ar putea să nu aibă loc, iar decretul său ar putea fi declarat neconstituţional, ca urmare a sesizării liberalilor.

"Însă indiferent care va fi decizia Curţii Constituţionale, guvernarea, majoritatea parlamentară, PD are de pierdut. Iar noi vom rămâne pe poziţia noastră foarte fermă.Dacă guvernarea va decide mâine să anuleze sub o formă oarecare acest referendum.  Eu promit că nu voi ceda, nu exclud că voi semna un alt decret pentru un alt referendum", a spus șeful statului, Igor Dodon.

Iar preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a scris pe pagina sa de Facebook că referendumul era lipsit de temei.

"Curtea Constituțională a așezat lucrurile pe făgașul lor legal și a dat un semnal clar președintelui că inițiativele nu pot să iasă din cadrul constituțional. Am anunțat încă în momentul lansării inițiativei lui Igor Dodon că vom bloca prin orice mijloace legale desfășurarea pe bani publici, în fapt, a unei pre-campanii electorale a lui Dodon și PSRM", a scris Candu.

La câteva ore după pronunţarea deciziei Curţii Constituţionale, Comisia Electorală Centrală a încetat pregătirile pentru referendumul republican consultativ. Anterior, costurile exreciţiului electoral au fost estimate la 75 de milioane de lei. Acum, aceşti bani vor rămâne în bugetul de stat.

Lasă un comentariu