Reforma Guvernului a fost votată astăzi în lectură finală de 53 de deputați

Embed:

Reforma Guvernului a fost votată astăzi în lectură finală de 53 de deputați. Până la sfârşitul lunii iunie, prim-ministrul Pavel Filip va prezenta aleşilor noua componență a Executivului. Potrivit proiectului, numărul ministerele urmează să fie reduse aproape în jumătate. Legea cu privire la Guvern îi acordă premierului dreptul de a schimba lista acestora printr-o procedură simplificată. 

"Cu 53 de voturi proiectul de lege cu privire la Guvern, proiectul numărul 201 din 19 iunie 2017 a fost votat în lectura a doua și ultima. Luând în considerare că acest proiect de lege este unul foarte urgent vă rugăm frumos, doamna președinte Ivanov, dacă ați putea să grăbiți lucrul în comisie pentru a fi finalizat completamente și din punct de vedere al redacției", a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Tot astăzi au fost aprobate o serie de modificări care vor permite implementarea reformei. Documentul presupune depolitizarea ministerelor. Singura funcţie politică, care reprezintă partidele parlamentare, va fi doar cea a ministrului. Potrivit proiectului, obiectivul principal al ministerelor va fi elaborarea strategiilor şi a politicilor de dezvoltare.

"Prin excluderea funcţiei de viceminiştri care sunt funcţii politice, noi nu diminuăm influenţa partidelor politice care formează actul guvernării, asupra actului guvernării?", a menționat deputatul PL, Valerian Bejan.

"Noi fortificăm poziţia ministrului care este, practic, emanarea voinţei politice a Parlamentului prin intermediul votului în Parlemant.  Ministerele se vor preocupa doar de elaborarea politicilor şi controlul asupra realizării acestora, fără control asupra proprietăţii statului în domeniul său de activitate, fără funcţii de control a executării, fără funcţii de reglementare, doar funcţiile de politici", a precizat şeful Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan.

Viceminiştrii vor fi înlocuiţi de secretari de stat, care vor fi angajaţi prin concurs. Aceştia vor fi tehnocraţi şi nu vor reprezenta anumite partide politice.

Legea cu privire la Guvern nu prevede un număr fix de ministere şi îi acordă premierului dreptul de a schimba lista acestora printr-o procedură simplificată. În acest caz, nu va mai fi nevoie de a modifica Legea cu privire la Guvern, totuşi, orice schimbare va fi făcută cu aprobarea Parlamentului.

Lasă un comentariu