Reforma va fi votată. Igor Dodon: Noi singuri ne decidem viitorul

Embed:

Igor Dodon nu renunţă la idee. Şeful statului anunţă că va organiza în data de 24 septembrie referndumul privind acordarea mai multor împuterniciri preşedintelui pentru dizolvarea Parlamentului, chiar dacă experții Comisiei de la Veneția au dat aviz negativ acestei inițiative.

"Eu voi insista să aibă loc pentru că este un referendum consultativ. Vom vedea care este opinia și decizia cetățenilor. Eu sunt ferm convins că va fi una pozitivă, după care vom găsi cea mai bună formulă conform practicilor internaționale pentru ca președintele țării să poată să dizolve Parlamentul și să mergem în anticipat", a afirmat şeful statului, Igor Dodon.

Comisia de la Veneția,  a anunțat vineri că nu sunt necesare noi împuterniciri pentru dizolvarea Parlamentului, pentru că acestea sunt prevăzute în Constituție.

Președintele țării a anunțat la sfârșitul lunii martie că inițiază un referendum consultativ pe marginea a patru subiecte printre care abrogarea legii care prevede transferul în datorie publică a creditelor de urgenţă oferite pentru trei bănci, introducerea studierii în şcoli a istoriei Moldovei și reducerea numărului de deputați de la 101 la 71.

Ulterior, Comisia Electorală Centrală a anunțat că organizarea plebiscitului va costa bugetul statului 75 de milioane de lei. 

În alt context, Igor Dodon a declarat că proiectul privind modificarea sistemului electoral va fi votat de către deputați.

"Noi singuri ne decidem destinul și viitorul. Însăși proiectul va fi votat și va fi votat în următoarele săptămâni", a declarat şeful statului, Igor Dodon.

Proiectul de lege prevede ca 50 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni. În prima lectură, documentul a fost aprobat cu 74 de voturi.

Lasă un comentariu